onsdag 3 april 2013

Bättre sent än aldrig, men med stor tvekan...
Köpte så äntligen en paprika-fröpåse för 39 spänn. Öppnar påsen och hittar en påse. Öppnar den också och hittar 4 (fyra) stycken frön... Jaha? För 39 kronor? Visst, nog för att paprika är dyrt men....då köper man ju den färdig...Nu återstår ju allt jobb. Juuuuu!?
Dessutom står det på påsen att innehållet räcker till 2-3 plantor. Inte 4 då alltså.
Nej. Inte med 65% grobarhet...
Får jag tre skall jag vara jävligt glad alltså.
Okej. 
Det kommer jag nog att bli också med tanke på att klockan inte är fem i tolv längre utan snarare fem över tolv. Alltså paprika ska egentligen sås i februari, senast mars.
Nu är det 3 april. En vild chansning med andra ord.
Dessutom! Har vi inget växthus så detta är verkligen testernas TEST. Helst skall dessa plantor ha mycket sol och värme (hum-hum - förra sommaren var såå kall och blåsig att vi satt med terrass-värmare på altan och huttrade) och de skall gärna placeras i lä (hum-hum - här blåser det alltid runt knutarna, iallafall gjorde det det 2012 och denna vårvintern har inte heller varit nådig med sina vindar). 
Tanken är att de ska stå i kruka ute när sommaren kommer. Om det blir några plantor. Och skulle det bli plantor så är det inte alls säkert att de klarar att bilda frukt...

Sådda! Två frön i varje. Plastfolie runt med knappnålspickade hål i.
Varför just paprika? Som jag tidigare aldrig vågat mig på? 
Jo, dels därför att det är en väldigt vanlig ingrediens i vår mat och dels för att den är sjukt dyr att köpa! Tycker jag. Och den tredje anledningen kom till efter att jag läst i en tidning för inte så länge sedan om "the dirty dozen" - en lista på de tolv livsmedel som suger åt sig väldigt mycket gifter och som man därför bör välja ekologiska.
På den listan fanns paprikan :-(
Alltså, jag gillar inte gifter, rökare jag är, speciellt inte om jag inte kan välja själv och speciellt inte när informationen är så dålig när det gäller all vår besprutad mat som ligger i matbutikerna. Ekologisk paprika ser jag aldrig i de vanliga butiker jag springer i - undra varför?

Som rökare behöver du inte söka info om gifterna du drar i dig, du blir mycket väl informerad (läs pumpad) om riskerna så till den milda grad att det liknar jakt med blåslampa: "Utrota alla rökare!" - "Död åt rökarna!".
Skäms på sig, rökare du är! Usch fy å tvi!

Men varför kemiska bekämpningsmedel, tillsatser och konstgödsel är okej, har jag länge undrat över. Nån som vet?  Det är väl gifter, det också, som man så att säga "drar i sig"?
Som skapar ADHD-diagnoser, är cancerframkallande och allergeniska, ger migrän eller stickningar i kroppsdelar, eller.... etc etc. 
Och så går man till doktorn och får kanske en diagnos och lite medicin. Jag skulle vilja höra den läkare som säger: "Ja du...om du slutar stoppa i dig all konstgödslad mat och besprutade grönsaker så kommer du nog att tillfriskna..."
Men tiderna förändras ju hela tiden och om det inte hinner bli för sent så kommer blivande läkare att ha som obligatoriskt ämne i sin utbildning ämnet "Inkast ger utslag".
Hoppas kan man ju alltid. 

Jag har försökt googla lite grand på ekologisk paprika och träffarna handlade om mycket utom just var man får tag i sådana. 
En träff dock: Garant! 
http://www.tyckomgarant.se/Garanterat-bra-urval/Garant-Ekologiska-varor/ 

De saluför "Ekologisk Paprika-mix" och finns bl.a. på Hemköp och Willys - de affärer jag aldrig är i. Jo, möjligtvis Willys nån gång ibland men de ligger liksom så avsides för mig så det blir sällan av. Men kanske jag får ändra på rutterna nu då?

Jag vill verkligen inte köpa gift-besprutade/odlade grönsaker längre!! 

Nu får P's chiliplantor konkurrens om fönsterplats av släktingen Paprika...som ju INTE fick plats där chilin står...
Nedan chiliplantorna tar upp hela fönstret (ett av tre soliga).
Men de växer ju också och snart skall var och en ha varsin kruka.... Och allt efter som, större och större krukor....

Soliga, varma fönstret nr 2 är numera upptaget av kryddörter:
Från vänster till höger växer just nu Basilika, Rosmarin, Citronmeliss, Gräslök och Gräslök. 
Gillar gräslök  =)
Gärna på ostmacka. Eller med det kokta ägget. Eller på det stekta. Eller i gräddfil som tillbehör. Eller närsomhelst till vadsomhelst...Nästan.
  
I det tredje soliga/varma fönstret står en årsgammal chili-planta (P's såklart) som tar ungefär halva fönstret plus mina fina elefanter som jag bara älskar (fått av Simone-dottern efter att hon varit i Tunisien) och där jag lyckades (med "list") knö in mina fyra förhoppningsvis blivande paprikaplantor... Gjorde en provisorisk hylla åt dem av en ful gammal lampskärm. Har man inte plats måste man bygga på höjden...
  Men undrar bara, ska vi behöva bygga ut?
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar