Mat 2016-2017

Mat 2016-2017

Jag vill försöka äta så vettigt jag kan och orkar. Alltså utan några överkrav...
Bl.a. innebär det att äta ekologiskt/kravmärkt i första hand OCH att djuren skall ha levat så bra som möjligt inkluderat när-var-hur slakten sker vilket jag vill skall ske på plats utan ångest hos djuren. Jag vet att det är svårt att hitta gårdsslaktat men jag tror och hoppas att de blir fler och fler.
Att skippa alla färdigrätter (inte så svårt), läsa innehållsförteckningen och ställa tillbaka de varor som innehåller skumma tillsatser på hyllan.
Vad gäller fisk så köper jag endast MSC-märkt.
Med tanke på mig som person så betyder det att jag också kan käka på MAX hamburgerrestaurang (inte KRAV-märkt), ta mig en Piggelin eller köpa mig en påse geléhallon (skumma tillsatser) på väg hem från jobbet, ta mig några öl när jag känner för det (också en massa skumma tillsatser) o.s.v. 
Jag är alltså långt ifrån "perfekt", tack och lov. Jag är jag och har mina tankar och viljor.
Man måste vara snäll mot sig själv även när man är dum mot sig själv.
Så tänker jag.

OBS! På denna "mat-sida" kan man inte klicka på "etiketterna" som finns till höger, alltså de som ligger i bokstavsordning. De funkar bara på själva Start-sidan där jag skriver om allt möjligt =)

Hejsan igen! Nu är det nytt år och min första "Mat-sida" börjar bli smockfull och krånglar gärna när jag skall göra nya inlägg.
Därför skapar jag nu en ny sida och hoppas att inläggen skall fungera.

2016-11-11
Denna artikel är så braaa!
Lyckades inte få bilden skarp så jag skriver här vad det står:
"På restaurang Silo i staden Brighton driver kocken Douglas McMaster något så ovanligt som en "zero waste"-restaurang. Den som letar efter en soptunna letar förgäves. Däremot missar nog ingen den gigantiska komposten som står i matsalen.
Vad innebär "zero waste"?
- Vi slänger ingenting. Alltså måste det som lämnar restaurangen göra det genom gästernas mage.Eller kunna läggas i komposten som står i matsalen.
Berätta om komposten.
- Den fungerar som en mänsklig mage, där bakterier bryter ner rens, mat och annat biologiskt avfall. Den är otroligt effektiv; på bara ett dygn blir det 60 kilo kompostjord.
- Vad gör ni med jorden?
- Vi har tagit bort alla mellanhänder och jobbar direkt med odlare och uppfödare.
Jorden ger vi tillbaka till dem. Jag köper morötter och de får jord!
- Beskriv er matlagning
- Vi kör frukost, lunch och middag sju dagar i veckan. Vi ser krogen som ett eget kretslopp. Det visade sig ganska snart att vi var tvungna att göra mycket själva, inte minst för att komma runt alla förpackningar.

Tänk om denna idé kunde sprida sig världen över!

2017-08-31 - vad gör man med överbliven mat?
Mycket!
Om man inte vill eller kan använda det som ett hopkok att senare använda som t.ex.ett tillbehör kan man testa att koka buljong kanske?! Jag är dålig på det där med buljongkok men vill verkligen skärpa upp hela grejen.
Läste nånstans att allt "skräp" från t.ex. grönsaks-rens som för det mesta hamnar i soporna
(eller som i vårt fall till vår bokashi - googla om nyfikenhet finns - skall lägga upp här men har inte hunnit med riktigt) är små dyrgripar som man istället kan använda att koka buljong av. 
Inga recept kommer här just nu, bara ett tips som jag själv vill testa.
Först en bild på vår sk bokashi:
All mat som blir över (och här är det inte mycket), t.ex. lök-rens, potatisskap, vissna grönsaker osv åker ner i en hink avsett för att fraktas vidare till en "bokashi". Alltså inget slängs i soporna, det tas istället om hand för att återigen bli jord (lovar att återkomma om detta).
Men man kan även spara det till att göra egen buljong av. De som inte har möjlighet eller lust att göra egen jord kan istället fixa sin egen "gratis" buljong!
Jag fixade till ytterligare en burk, fyllde den med allehanda rens:
Denna gång blev det t.ex. en ledsen äldre bladselleri, lökskal, rester från riven rotselleri, lite kokta linser som runnit över vid silning och annat jag för tillfället inte minns 😂
Men oavsett minne (!) så vill jag säga: Ta hand om!
Eftersom detta dagens "spar" är för lite för att koka buljong på så (har jag läst) lägger man det i en skål eller nåt (jag tog en plastpåse) och lägger i frysen. Fyller på allteftersom tills man har såpass att man kan koka en buljong.
Jag har också läst att det är bättre att fräsa upp det hela fryst snarare än tinat. Det hade någonting med smaken att göra.
Jag skall börja samla på mig och återkomma med alla mina misslyckanden och lyckanden! 
😁




2017-04-27 - återigen överbliven mat!
Idag var det dags för ytterligare en liten rensning ur kylskåpet. Där fanns mat som hamnat på "överflödig-hyllan". Det är ganska störande när man behöver t.ex. en enda paprika och tvingas köpa två i förpackning. Då blir det alltid en över. Och det blir inte bra om man skulle slänga i bägge paprikorna i den planerade maträtten, jag lovar. Det blir en för mycket helt enkelt.
Eller om man behöver t.ex 300 g vitkål och det bara finns huvuden runt kilot 😣😫
Tja, detta var vad jag plockade fram ur kylen idag:                                                                   
Herregud, MAT! Och helt förkastligt att slänga, som jag vet många gör! 
Ett litet vitkålshuvud, en paprika, en liten squash-bit, en snart uppgiven halv citron. Den gula löken var dock något jag tog extra för att fylla upp det hela med. Minuterna senare kom jag plötsligt på att jag även hade en skål färdigkokta kikärter som också blivit över. Åh, vad bra!
Jag gjorde som tidigare och som funkar hur bra som helst.
Hackade, delade och slängde i min kära gamla Kockums. Ört-saltade, svart-pepprade och kryddade med lite timjan och basilika:
Det blev t.o.m. så att vi använde detta som tillbehör till dagens middag (kommer senare nedan) istället för planerad kokt potatis. Perfekt!
Hela (lilla) vitkålshuvudet gick inte åt denna gång, det hade blivit för mycket övervikt av den men av det lilla som finns kvar går det alltid att hitta på nåt. Den var ju väldigt fräsch också 😃

2017-03-26
Gammal hederlig ugnspannkaka 😊
Receptet:

Smör
1 liter mjölk/soja/havre-mjölk)
5 ägg (från frigående sprättande höns!)
4-4½ dl mjöl (jag använder ekologiskt siktat dinkel)
½ tsk salt
Vitpeppar
ev. 1½ tsk socker
1 dl grovhackad persilja
3-4 tomater
Riven ost

Gör så här:
Sätt ugnen på 250 grader
Vispa upp äggen, tillsätt hälften av mjölken och allt mjöl. Vispa smeten slät och tillsätt sedan resten av mjölken, salt, vitpeppar, persilja och socker.
Häll smeten i en väl smord långpanna och fördela tomatskivor över. Strö ost över.
grädda pannkakan ca 35 minuter till fin färg.
Låt den gärna stå några minuter före servering så att den "sätter sig".
Servera med t.ex. blandad grönsallad utan tomater. Rårörda lingon/finriven morot.
Ät och må gott!

2017-03-14

Igår blev det en JÄTTEGOD vegetarisk grönsaksgratäng. 
1 kg rättika (eller potatis)
500 g squash
1 burk cannellinibönor (à 410 gr) (jag hade vita bönor, gången därefter kidney)
2 msk olivolja
100 g parmesanost (hade ingen så det blev vanlig hushållsost)
2 vitlöksklyftor
1 knippe persilja
4 ägg
20 basilikablad – tog torkad
1 tsk salt

2 krm peppar 

Det är god men lite meckig att göra.
Gör så här:
Skala och skär potatisen/rättikan i cm-stora tärningar. 
Min bild:

Koka ca 7 minuter i lättsaltat vatten (jag lät dem koka i 5 minuter EFTER att vattnet kokat upp) Låt rinna av i durkslag.
Dela zucchinin på längden, skrapa ut kärnhuset med en sked. Skär zucchinin i grova bitar. Koka ca 10 minuter och låt rinna av.
Här är den kokt och lätt mosad. Jag försökte hälla av så mycket vätska jag kunde men det kanske man inte skulle göra eftersom gratängen blev lite torr när den var färdig.
Min bild: 

Skölj de färdigkokta bönorna i kallt vatten. Mixa zucchini (Strunta i detta och mosa bara bönorna och squashen lite lätt med gaffel. Lite småjobbigt men det går!) och bönor i mixer/matberedare tillsammans med olivoljan.
Sätt ugnen på 200°C.
Riv osten. Skala och finhacka vitlöken. Hacka persiljan. Blanda zucchiniröran med ost, vitlök, persilja, ägg och grovt riven basilika. Vänd ner potatistärningarna. Tillsätt salt och peppar. Blanda väl.
Blanda, blanda. Min bild:

Häll smeten i en smord långpanna, 30x40 cm (för 4 port) och grädda ca 35 minuter i ugnen.
Dags! Min bild:


Låt svalna och skär ev upp i fyrkanter. Dekorera gärna med ruccola.
Rättikan (istället för potatis) skulle delas i bitar och koka i 3-5 minuter.
Klar! Min bild:                                                                                                                             




















Jag lovar, man blir proppmätt! Till denna serverade jag rårivna morötter och grönsallad.

2017-01-07
Rensa kylen och släng inte!
Idag var det dags igen. Hade lite överblivet i kylen och som jag inte ville skulle förfaras. Överbliven mat = frysen. Men det funkar dåligt att frysa in råa rotsaker. Har aldrig prövat och kommer aldrig heller. 
Detta plockade jag fram idag:




















En rödlök och en stackars halv gul, överblivna kokta gröna linser, en morot, tre råa rödbetor, en mindre vitkål och en savojkål. Jag började med rödbetorna, moroten och rödlöken. De skulle få gå i ugnen tänkte jag:




















Olivolja, örtsalt, svartpeppar, timjan och citronpeppar. 200 grader i ugnen 15-30 minuter




















Kålen och den gula löken fick sedan fräsas i Kockums järngryta med smör och rapsolja, lite olika kryddor och lite ringlad honung. Blev aldrig riktigt nöjd och jag ångrade honungen, tyckte det blev lite för sött trots att jag var försiktig. Försökte till sist "rädda" alltihop genom att tillsätta lite curry. Sen får vi väl se.

Avslutade det hela med att blanda i rotsakerna och linserna:




















Det fick gotta ihop sig en kort stund och sen en snabb nedkylning ute på trappan (0,0 grader ute) och sen in i kylen. 

Detta tänkte vi äta i övermorgon då vi jobbar och kommer hem sent, tillsammans med en köttbit från frysen (också en restprodukt...).
Får väl se då, vad jag tycker om smaken.
Hur som helst blev inte råvarorna förstörda och slängda i alla fall! 
Det blev en halva kvar av bägge kålsorterna så jag får se vad jag (imorgon?) kan hitta på med dem!

2016-12-22
"Vegansk rotfruktsgratäng med svamptäcke".
Ett recept jag hittat i ICA's mattidning "Buffé" - jättegott! Och det bästa med allt är att även veganer kan äta den. 




















Ingredienser:
1 gul lök
400 g potatis
300 g morot
300 g palsternacka
5 dl havregrädde
2 tsk torkad timjan
rapsolja
salt och nymalen svartpeppar

Svamptäcke:
500 g svamp (t.ex.champinjoner, kantareller, portabello...)
1 gul lök
1 msk vetemjöl
2 dl havregrädde
2 msk finhackad persilja

GÖR SÅ HÄR:
1. Sätt ugnen på 225 grader
2. Skala och skär potatis, morot och palsternacka i mm-tunna skivor.
3. Fräs löken i olja i en stor kastrull (5 liter?) tills den mjuknar utan att den får färg.
4. Tillsätt potatis, rotfrukter, "grädden" och timjan. Krydda med salt och peppar. Koka upp och låt sjuda under omrörning tills blandningen tjocknar och blir krämig - ca 5-10 min.
5. Häll blandningen i en oljad ugnssäker form, ca 30x20 cm. Ställ in i mitten av ugnen ca 10-15 minuter. Kolla så att inte rotfrukterna blir för mosiga eftersom grytan skall in i ugnen ytterligare en stund efter att svamptäcket är på.
Gör svamptäcket under tiden:
1. Ansa och hacka svampen. Skala, dela och finhacka löken. Fräs svampen i en torr stekpanna tills den har släppt sin vätska och den har kokat in. Tillsätt lök och lite olja och låt fräsa under omrörning tills allt börjar få lite färg. Ta från värmen. Strö över mjölet och rör runt ordentligt. Rör ned "grädden" och låt koka in. Krydda med persilja, salt och peppar.
2. Ta ut gratängen och bred på svamptäcket och ställ in i ugnen ytterligare 30 minuter eller tills rotfrukterna är mjuka.

Servera med, som förslag, kokta rödbetor och nån enkel sallad eller sockerärter och haricots verts.
Eller vad som känns bäst =)

2016-10-23
Trattkantarellsoppa!





















Mmmmm!

4 pers.
6-7 dl färska trattisar
1 gul lök
1 morot
smör
8 dl vatten
2 dl grädde
2 st buljongtärningar
2 dl crème fraiche
4-5 msk tomatpuré
2-3 msk idealmjöl
timjan, vitpeppar, grillkrydda efter behag
en skvätt konjak
ev. salt

GÖR SÅ HÄR:
Rensa svampen och hacka den grovt. Skär moroten i mycket tunna skivor och hacka den sedan fint. Finhacka även löken. Fräs svampen några minuter i en kastrull. Lägg sedan i morot och lök och fräs på svag värme några minuter.
Tillsätt buljongtärningarna, vatten, grädde, crème fraiche och tomatpuré.
Vispa ner mjölet, lite i taget och låt sedan soppan småputtra ca 15 minuter.
Smaka av med salt och kanske lite mer tomatpuré.
Servera med ett gott bröd till.


2016-10-20

Vitkålssallad/pizzasallad
När jag hittade receptet blev jag lite besviken på att det fanns ganska dåliga måttangivelser, t.ex. "3/4 vitkålshuvud". VADÅ?
Hur många olika storlekar finns det inte på ett vitkålshuvud?!
Så jag har provat mig fram och det har blivit över förväntan men varje gång har jag glömt att t.ex väga den strimlade vitkålen när jag tyckt att det räckte.
Ska försöka komma ihåg det till nästa gång.....

Ingredienser:
3/4 vitkålshuvud
1,5 dl olivolja (här saktar jag i backarna! Går på känn!)
Knappt ½ dl vitvinsvinäger
basilika
svartpeppar
örtsalt

GÖR SÅ HÄR:
Koka upp en stor kastrull med vatten, tillsätt lite salt. Använd osthyvel eller mandolin för att skära tunna strimlor av vitkålen. Lägg sedan kålen i durkslag och slå det kokande vattnet över, låt rinna av. Blanda olja, vinäger och basilika till vinägretten, smaka av med örtsalt och nymald svartpeppar. Blanda ner kålen i vinägretten.
That's it!
Den kan gärna stå och vila ett tag före servering. God är den i allafall (annars hade jag inte lagt upp den här)!
Och fråga mig verkligen inte varför Blogger helt plötsligt väljer att ge min översta text till det här receptet fet, kursiv och understruken stil med!?!?? Har redigerat tusen ggr och inget händer GRRRRRRRR

2016-07-01

Gigantisk köttfärssås!
Ca 3½ liter goda, goda köttfärssås. Kommer att räcka till några middagar till och lunchlådor.
Det t.o.m. en del rotfrukter i - ganska ovanligt, tänker jag.
vad gäller ingrediensernas storlek/mängd, så får man ju höfta eftersom speciellt rotfrukterna varierar i storlek i affären.                                                        




















Ingredienser:
1 kg blandfärs
2 ekologiska rödbetor
2 ekologiska morötter
2 ekologiska gula lökar
½ rotselleri
5 ekologiska vitlöksklyftor
2 tetror/burkar (à 500 g) passerade tomater 
½ tsk sambal oelek
1 msk timjan
1 msk oregano
1 msk basilika
4 "sprut" rödvin
1-2 st buljongtärningar (jag använder gärna Markattas Umami - de har minst "skit" i sig)
Vatten/grädde efter tycke. Ha inte i nåt förrän såsen fått puttra några minuter, då märker man ungefär vilken konsistens man vill ha.
Salt och peppar

Gör så här:
Skala och grovriv rotfrukterna. Hacka löken.
Fräs lök i rapsolja i en stooor kastrull/gryta. Lägg i de grovt rivna rotsakerna ch alla andra ingredienser förutom färsen.
Låt puttra ca 30 minuter.
Fräs färsen i omgångar och lägg över i grytan.
Låt sjuda tills du är nöjd och tills pastan kokt.
Ät och njut :-)

2016-06-25

"Grönkålssnurror"
Var hemma hos makens dotter och svärson en dag kring jul. Svärsonen hade gjort de godaste grönkålssnurrorna nånsin...och jag fick receptet.
Vid midsommar bjöd jag på sådana snurror när släkten kom på besök:




















Väldigt enkla att göra! Men om nån vill testa så rekommenderar jag att provsmaka grönkålen innan man anser att den är "klar". Jag hade nog saltat för lite för smaken var lite tam tyckte jag.
Mycket spännande tilltugg eller aptitretare.
Skall definitivt göra om dem!

2016-06-23

"Fläskwok med svamp" -recept från ICA (här tog jag den överblivna lilla skinksteken från frysen):




















Ingredienser:
½ dl soja
3 msk sweet chilisås
1 msk olivolja
1 msk rödvinsvinäger
½ msk sesamolja
400 g bog- eller skinkstek
4 msk olja till stekning
½ tsk salt
2 krm peppar
1 rödlök
1 purjolök
200 g svamp (t.ex. kantareller)

Gör så här:
Blanda soja, sweet chilisås, olivolja, rödvinsvinäger och sesamolja i en liten skål. Ställ åt sidan.
Skär bog- eller skinkstek, gärna fryst och halvtinad, i tunna skivor eller strimlor (jag strimlade).
Skala, halvera och strimla rödlök. Ansa och skär purjolök i skivor. 
Hetta upp hälften av oljan i en wok eller stor stekpanna. Fräs köttet i omgångar. Krydda med salt och peppar. 
Ta upp och lägg på ett fat.
Fräs lök, purjolök och svamp i resten av oljan ca 3 minuter. Blanda i köttet och fräs ca 1 minut. Ringla över hälften av såsen och låt allt bli genomvarmt.
Till servering: resten av såsen och kokt ris :-)
(vi hade även majs till)...

2016-05-28

"Körsbärstomater med örter"
Ett gott tillbehör till t.ex. fisk av något slag (här är den redo för ugnen):




















Ingredienser (4 pers):
500 g ekologiska körsbärstomater
Olivolja
ca 1 tsk salt
2 krm svartpeppar
3 dl riven parmesanost
1 dl hackad färsk basilika
2 msk färsk timjan

Gör så här:
Dela tomaterna på hälften och lägg dem i en ugnsform.
Ringla övar olivolja
Salta och peppra
Hacka den färska basilikan och repa bladen av färsk timjan.
Blanda örterna med den rivna parmesanosten och lägg blandningen på tomaterna.
Baka i ugnen 175 grader i ca 25 minuter.



2016-05-11
"Grekisk pasta och köttfärsgratäng" (undrar bara vad det "grekiska" kan vara..?)
4 p.


Ingredienser:
ca 300 g pasta
500 g köttfärs
smör
salt & svartpeppar
1 stor gul lök
1 stor paprika
2-3 vitlöksklyftor
2-3 dl krossade tomater (eller hela paketet)
1,25 dl tomatpuré
½ tsk kanel
2½ dl crème fraiche
1,25 dl riven ost
(jag lade till lite fler kryddor, bl.a. timjan, basilika, oregano och soja. Ännu godare! Man kryddar ju upp maten som man vill, så klart.

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader. Koka pastan.
2. Hacka löken och dela paprikan i mindre bitar. Bryn dessa tillsammans med färsen i smör i en gryta. Tillsätt pressad vitlök. Salta och peppra.
3. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré och kanel. Låt puttra några minuter, smaka av.
4. Lägg den kokta pastan i en smord ugnssäker form. Bred ut köttfärsröran över. Blanda crème fraiche, riven ost, salt och peppar. Bred denna blandning ovanpå.
5. Gratinera i ugn 15-20 min tills ost-täcket fått lagom färg.
6. Ät.

2016-04-05
Dagens middag: "Lyxig vegetarisk gratäng".
Den tar lite tid att göra men är också så enkel att modifiera efter vad man har i kylskåpet! Känns så bra att kunna rensa ut bland småduttar man kanske har liggande och som är lätt att glömma bort:                                                                                                                        






















300 g morötter 
300 g blomkålsbuketter
Jag lägger till lite strimlad vitkål jag hade i kylen
150 g brysselkål - färsk eller fryst – ökade på
150 g bladspenat – fryst – ökade på
150 g broccolibuketter – ökade på
100 g ärtor – frysta
10 stekta champinjoner
vatten + 1 msk lantbuljongpulver – Jag tar en tärning, har inget pulver
soltorkade marinerade tomater, ca 1 dl
1 rulle mozarella – Vi har färskost i ask i kylen, använder den istället. Får "klicka" ut den över gratängen.
4 ägg
3 dl grädde
1 dl mjölk
1 stor vitlöksklyfta
2 tsk torkad oregano
1 tsk torkad timjan
Cheddar-ost

Gör så här:
Tina spenaten och krama ur vätskan.
Ansa alla grönsaker, och förväll dem i buljongvatten. De ska bara mjukna lite, och får absolut inte kokas mosiga. Först morötterna (ta ca 2 min efter uppkok men kolla dem! De verkar mjukna mer efteråt) sedan blomkål, broccoli och brysselkål (det kanske räcker med att ta av från plattan så fort vattnet kokat upp eftersom det tar väldigt lång tid att få ett uppkok). Ärtorna behöver bara ett hastigt dopp, och kan läggas ned frysta.
Häll av vattnet/buljongen, och spar det gärna till senare soppkok. Låt rinna av väl, annars kan gratängen bli vattnig.
Fördela grönsakerna i en ganska rymlig, smord ugnsform.
Fördela också den urkramade spenaten och de soltorkade tomaterna. Lägg på mozarella-arket (eller klicka över färskosten)
Vispa ihop ägg, grädde, mjölk, pressad vitlök, salt och kryddor och häll över.
Grädda i knappt 225 graders ugnsvärme tills äggstanningen nästan stannat, ta ut den ur ugnen och hyvla lite cheddarost över (behöver dock ej täcka hela), in i ugnen igen tills ytan är gyllenbrun och lite bubblande. Låt gratängen stanna till några minuter, och servera den sedan med valfria tillbehör. Gratängen är faktiskt god även i kallt skick.


Som sagt, kolla igenom kylen och använd ev rester att fylla upp gratängen med…

2016-02-22
Middag idag blev "Ostfylld och sesampanerad aubergine" med tomatsås, blomkålsmos och broccoli.
Väldigt gott, förvånad över att sesamfröna satte sådan piff på rätten!
Lite meckig att göra och tar lite tid men vet man om det från början och startar i tid så är det faktiskt värt det:






Lite suddig bild men den får duga. Recept:

Ostfylld och sesampanerad aubergine:
2 auberginer
olivolja
salt och peppar
ca 10 ostskivor, gärna lagrad ost
1-2 ägg

sesamfrön

Tomatsås:
Olivolja
2 schalottenlökar
1-2 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
0,5 dl rött vin
1 msk basilika
salt och peppar

Blomkålsmos:
1 blomkålshuvud
smör
grädde
örtsalt och valfri peppar

Gör så här:

Auberginerna:
Sätt ugnen på 200 grader. Skär bort ändarna på auberginerna och dela dem sedan på mitten. Skär varje del i skivor på längden, ca 0,5 cm tjocka. Pensla med olivolja och salta och peppra på båda sidor och lägg sedan på en ugnsplåt. Sätt in i ugnen och tillaga tills de är mjuka och har fått fin färg (det går ganska fort, kanske 3-5 minuter?). Ta ut dem och låt svalna något. Lägg en ostskiva (eller fler) mellan två aubergineskivor och doppa sedan i uppvispat ägg och därefter i sesamfrön. Nu blir det kladdigt! Men håll ut... Stek i smör tills de är gyllenbruna.


Såsen:

Hacka lök och vitlök fint. Fräs i olivolja i kastrull utan att det tar färg i några minuter. Häll på krossade tomater, rött vin och basilika. Låt koka upp och sedan sjuda några minuter. Smaka av med salt och svartpeppar. Mixa såsen slät.

Blomkålsmoset:
Dela blomkålshuvudet i mindre buketter och koka dem nästan helt färdiga (det är ju en smaksak hur man vill ha tuggmotståndet). Häll av vattnet, klicka i smör (mängd, välj själv) och häll i lite grädde. Mixa eller använd potatisstöten (jag använder gärna stöten för att få behålla lite bitar) tills du är nöjd.

Njut av en god middag!

2016-01-15
"Zucchini-biffar med fet tzatziki":
Stekta i ganska mycket smör.
Grymt goda biffar! Smakade nästan som väldigt goda plättar. Här kommer receptet till 4 portioner:

2 zucchini (eller 1 bauta-stor)
1½ msk fiberhusk
4 ägg
1 tsk lökpulver
½ tsk paprikapulver
salt och peppar
50 g smör
(Not: smeten blev otroligt lös och jag trodde aldrig att det skulle fungera att göra biffar men det gick hur bra som helst! Massor med smör i pannan och sen klickade jag ut smeten och petade ihop dem lite så att det blev en "biff-form").

Tzatziki:
½ gurka
2 dl rysk yoghurt eller crème fraiche
3/4 dl olivolja (jag tog ½)
1 vitlöksklyfta
pressad citron
örtsalt
ev. peppar

Riv gurkan grovt till tzatzikin på ett rivjärn. Lägg i ett durkslag och slå på lite salt. Låt ligga 10-15 minuter och krama sedan ur vätskan. Blanda ihop yoghurt eller crème fraiche och oljan. Rör en stund så att den går ihop. Pressa ner vitlöken, lägg i gurkan och salta. Lite citron efter behag. Mal ned lite peppar om det behövs. Ställ att vila i kylen.

Biffarna:
Riv zucchinin på rivjärn och gör likadant som med gurkan, dvs salta och låt rinna av i durkslag. Efter 10-15 minuter, krama ur vätskan. Blanda zucchinin med resten av ingredienserna i en skål och låt vila i 5 minuter innan de steks i (mycket) smör tills de är gyllenbruna på båda sidor.
Servera med vad du vill.
Gott-gotti-gottgott ;-)




2 kommentarer:

  1. Det ser riktigt fint ut med nya "Mat 2016".
    För övrigt, himla fina foton Du har överallt i Din blogg/hemsida!
    / Svante

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack så hemskt mycket för din hjälp! Det blev verkligen roligt att blogga igen efter dina goda råd! Det var ett bra tag sedan nu men min tacksamhet är inte mindre för det... Mvh Hilda

      Radera