Pallkrageodling

Nu har jag startat en separat blogg för "Pallkrageodling" som heter Lilla tomten granne med skogen.
Där kommer jag fortsättningsvis att skriva om och lägga upp bilder på hur allt fortlöper med rabatter, pallkragar och tomten för övrigt. Adress: http://lillatomten.blogspot.se/
8 maj 2013:
Nu skall här sås i pallkragar igen!
Svartroten kom först i jord, 30 st fröer i pallkrage 9 maj, den mittersta pallkragen vid altan.
Sedan blev det Persiljans tur, 10 maj, (uppe vid fryshuset), 4 rader i egen krage bredvid vitlökskragarna, samt Morot, 5 rader i krage vid Ekstubbe-platsen.
  
4 november 2012:
Nu är vitlöken nere i myllan! 48 stycken blev det.... Färre än vi räknat med men det berodde på att de flesta lökar vi köpt, hade STORA och FÅ klyftor. Men vi portionerade ut dem på två pallkragar iallafall:
De två andra pallkragarna blev bara rensade från ogräs, ingen ny jord i dem, bara löv. De två kragarna  som det skall växa vitlök i är dels den med gatstenen på gallret, dels den med tegelpannan på, alltså de hitersta. Det fanns gammal jord kvar i allihop samt ogräs. "Vitlöks-kragarna" fick EN påse kogödsel var, sedan var det fullt.

 
14 oktober 2012:
Så bestämdes då att vitlöken skulle flätas...De hängde ju ute ett bra tag tills regnrusket kom och då flyttades de in och hängdes upp i gardinstängerna men nu skulle de iallafall bli flätade, vilket inte var helt enkelt.
 Väldigt vad hårda de blivit i stjälkarna... Svåra att fläta, men det blev två mindre flätor iallafall =)
 Vi har ju också lärt oss att 33 stycken vitlökar inte räcker för oss ett helt år så detta år har vi tänkt sätta vitlök i två pallkragar istället för i bara en =)
 
16 september 2012:
Vad gör man med 3 kilo squash...???
  Det lär finnas något recept på squash-pannkaka (eller om man skall söka på zucchini..) men det har jag inte kollat än. SYND att man inte kan frysa in denna goa grönsak!! vad jag vet?
Men det finns en jättegod maträtt man kan göra som heter Squash-lasagne! Man hyvlar grönsaken på längden med en osthyvel och använder skivorna som lasagneplattor.

28 augusti 2012:
Vitlök och schalottenlök på tork:
  
23 juni 2012
Nu har squashen kommit upp och i pallkragen bredvid bor (tillfälligt??) några stäppsalvior och något annat (jag är osäker på vad) som jag grävt upp ur en "missnöjd" rabatt som jag tänkte göra om till en stenparti-rabatt (kika gärna under fliken "Tomten").
 Det verkar tyvärr inte bli så mycket odling detta år! Kallare sommar får man leta efter! Och därmed försvann lusten och möjligheten pga kyla och regn... Några rädisor är nedpetade lite här och var, bl.a. hos schalottenlöken.

22 juli 2012
Och så här ser squashen ut idag:
  Och visst känns vädret härligt om man ser på denna squashblomma?
Men det kan jag tala om.....en jävla skitsommar har det varit! Kallt och blåsigt på det, så... :-(
Får väl se om det blir nån squash att tala om...

(Jodå, 30 juli såg det ut så här, knappt 1 dm lång)

3 juni 2012
Så här ser det ut för schalottenlökarna denna dag:
 


26 maj 2012
Idag kom 4 stycken squashfrön i pallkrage! I denna krage växte förra året bondbönor. I kragen bredvid hade vi bondbönor, potatis (!) och sockerärtor - alldeles för mycket kändes det som, även om vi fick goda skördar av alltihop! Vet ej vad vi skall ha där i år... Mer squash??

Läste ett tips nånstans om detta med PET-flaskor så det ville jag ju givetvis testa!
Botten på flaskorna är bortskuren och nedtryckt nån cm i jorden, över varje frö. Blir som ett mini-växthus.

Så här ser vitlöken ut idag (och schalottenlök i kragen bortanför):


Schalottenlöken...

13 maj 2012
Nu sätts den lilla ned i jorden i pallkragen. Heter Schalottenlök  =)
29 april 2012
Vitlöken växer...
  

Bibeln =)


27 mars 2012:
Näej!
Så gick det med den vinterförvaringen av rödbetorna.... Mjuka :-((
Samma för morötterna :-(((
Har mina funderingar - tar det vid ett senare tillfälle... :-((((((((

24 mars 2012:
Inte nu!?
 Våren är grymt tidig i år (om vi inte får VÄRSTA bakslaget längre fram, det vet man ju aldrig.
Men det känns INTE bra att vitlöken redan kommit så här långt.....
:-S


2012:
Vintern är här = allt trädgårdsarbete vilar...

2011:
Nu testar vi med pallkragar =)
Gillar att odla grönsaker och att ha perenner för humlor, bin, fjärilar och andra insekter. Håller på att skapa pallkrageodlingar både högt och lågt. Försöker göra tre flugor i en smäll; dels odla för nöjets egna skull, dels ständigt utöka med "insektsväxter", dels bli av med detta evigt tråkiga gräsklipperiet. Mest har det blivit grönsaker för husbehov men vi får väl se tiden an, det går ju många år på ett liv, förhoppningsvis!

23 oktober 2011:
Vitlöken i jord!
34 stycken klyftor, plus lite benmjöl. En klyfta fick trängas in lite vid sidan av. Den första klyftan i den första raden (närmast fryshuset) är från vår egen skörd i somras. De andra är köpta på plantskolan.

16 oktober 2011
Nu klappar vi ihop inför vintern...
Allt är nu skördat och omhändertaget, alla pallkragar är rensade och jorden är täckt med halm och får nu gå i vintervila. Det är bara rödbetspallkragen som skall få några säckar kogödsel och vitlöksklyftor i sig innan vintern.

2 oktober 2011:
Skördedags... hela tiden....

Purjon ansad, rensad och klippt i små bitar. Vi klarar max 4 purjo åt gången då vi inte har så stor plats att låta dem få torka på. De får torka typ ett dygn innan vi förpackar dem i plastpåsar, ca 150 gr/påse. Lagom till ett middagsrecept. Och 150 gram är ungefär en halv purjolök rensad från djurspår (t.ex. larv-ätande) o annat....


25 september 2011:
Början på slutet...

Kragarna vid altan. Täckt med halm och masonitskivor. I kragen längst bort växer fortfarande persiljan som dessutom är 2-årig:

Kragarna vid ekstubben där bondbönor, sockerärter och potatis växte. Rensat och täckt med halm:

Kragarna uppe vid "Fryshuset". Vitlöken är ju skördad sen länge nu och kragen är täckt med löv. De flesta rödbetorna är skördade och lagda i sand bredvid morötterna men de minsta får stå kvar ett tag till. Kanske de växer till sig? De var iallafall GRYMT goda! Även om de också var grymt stora! Purjon har vi börjat skörda några i taget. Tar ju plats att torka dem (klippta på handduk) så vi måste ta lite i taget:

Rödbetskragen idag 2011-09-25:

Sist men inte minst, kragarna på gräsmattan där morötter, tagetes och sockerärter växte. Nu är det bara tagetes kvar som får stå tills de inte själva vill längre. Sockerärter-rest-växtdelarna klippte jag ned i kragen och blandade upp alltihop med gräsklipp. La halm över och så några datorbordsskivor över:


17 september 2011:
Morotsskörden!

Svårt att förstå storleken, tändsticksasken till trots... Men de var GRYMT stora. Blev endast sammanlagt ca 35-40 st och det var på fyra rader i pallkrage. Nästa år odlar vi mer morötter (om det funkar med sanden vill säga...

Så här är det tänkt:
Sand i botten på frigolit-lådan. Ett lager morötter som inte får ha närkontakt.
Ett lager sand över och så nästa gäng morötter. I år blev det inte så mycket morötter men det är bra att testa först kanske och se hur det fungerar att förvara dem på detta viset.
Bredvid är det tänkt att rödbetorna skall ligga. Hinner inte riktigt med just nu...
Och här är det dansanta gänget som blev uppätna direkt :-)


15 september 2011:
Säsongsslutet närmar sig med stormsteg...
Dillen är omhändertagen och vilar i frysen, rädisorna är uppätna för länge sen, likaså salladen som t.o.m. fick gå i blom eftersom vi sådde mer än vad våra munnar och magar kunde mäkta med...
Rensat och luckrat runt lite grand...
Kvar får toarullarna ligga och förmultna, lite nedklippt klöver som växt frivilligt i kragen (rötterna har jag plockat bort) och en del ask-löv som segnat ned från vår stora Yggdrasil :-)

Sen täcker jag med halm som vi har över från vår goa höns-period :-)

Och slutligen täcks alltihop med lite masonit-spill, kartong och brädor för att hålla det hela på plats.



Så här ser det ut i våra bondböns- och potatiskragar nu...

Jämfört med för drygt 2 månader sedan...
(bara som en liten parentes... )

Och så här ser det ut 25 september när allt är omhändertaget och förberett inför vintern:
Bilden ligger redan uppe där jag skriver om "Avslutet" men det är alltid kul att direkt-jämföra
 :-)


Potatisen är upptagen och kvar är några enstaka bondbönsskidor... Tycker att potatisen blev ganska lyckad och de sista bönskidorna tar vi när de mörknat mer. Om inte regnet gör livet surt för dem...då får vi plocka in dem och så får de torka inomhus. "Skidskalen" slängs tillbaka till samma jord. När det är färdigskördat så plöjer vi ner allt "skräp" i samma jord innan vi vintertäcker.


Tomaterna vill ha sol och värme men nu är det mitten av september och i skrivande stund endast 5,4 grader ute (kl 22.17).
Vinden har inte varit snäll och inte solen heller. Och inte vi heller som slarvat med att ge bästa stöd åt stackarna... Lär man så länge man lever? Eller är det "bara" det att man tar på sig för mycket??

Vindarna har varit grymma mot det mesta som växer...
Här är de stackars sockerärtorna totalt sönderblåsta och knäckta...

Ändå kan man fortfarande skörda lite ärtskidor här och var men de flesta börjar se bedrövliga ut så de får vara kvar tills vi plöjer ned allt tillbaka i jorden igen.

Hjälp, vi vill bli skördade!....
2 pallkragar purjo som riktigt skriiiker efter uppmärksamhet och 1 pallkrage rödbetor som också riktigt skriiker efter uppmärksamhet...
...och 1 pallkrage TÖMD på härliga vitlökar!
Får stresskänslor, allt händer på en gång. Purjon skall skördas, rensas och klippas ned i fryspåsar. Rödbetorna (och morötterna som finns i andra pallkragar) skall upp ur jorden och ned i sand att förvaras över höst och vinter... Här kommer en grym rödbeta som vi åt upp i dag:
Och jag tänkte: Shit, sån stooor! Den kan ju aldrig vara särskild god med en sån där riktigt hemma-primör-känsla. Den är säkert träig och jävlig i munnen.
Men ack vad jag bedrog mig! Säger bara:
"Den du! Med smör på!"
5 poäng av 5 möjliga!
Men nu måste sanden vi köpte bli TORR eftersom vi tänkt förvara rödbeta och morot i sand. Sanden vi köpte var inte torr. Den var blöt. I påsen.
Vi betalade 99 kr (tror jag det var) för fem påsar à 20 kg. På Cheapy.
Och ca en månad senare, på Cheapy, samma mängd sand: 179 kr!!!
SJUKT! Vi köpte 5 säckar till eftersom vi helt enkelt måste, för rödbetornas skull.
BU för det så kallade "cheapy"!

Vi har inget frostfritt ställe mer än i boningshuset och där varken kan eller vill vi ha odlingsförvaring :-P
Vi har dock tjocktjock frigolit som vi tänkte ha sand och rotfrukterna i:










Denna låda är en riktig tjockis. Heter: FRIGOLIT. Här skall hällas i sand varvat med morot å ena sidan och rödbetor å andra. Väntar bara på att sanden skall t-o-r-k-a...
Denna lådan är placerad uppe i "Fryshuset" (döpt efter att vi hade ett extra frysskåp däruppe). Där är INTE frostfritt. Men vi måste testa om det funkar med denna tjockis-frigolit. Kanske. Hoppas.

4 september 2011:
Sorry att det dröjer mellan inläggen nu =(
Men idag har vi iaf skördat en del av bondbönorna!
Vi bestämde oss för att låta skidorna sitta kvar på plantan tills de svartnar och således torkat. Detta efter ett tips från nån på internet. Vi är ju nya i detta så vi får pröva oss fram, år från år
:-)
Som smycken på en sammetsbädd. Som i en liten skyddad ombonad ask. Naturens skapelse är märklig och mäktig...
Nu skall de få ligga och torka ytterligare några dagar innan vi lägger dem i en papperspåse (hade vi tänkt) i köksskåpet till den dan vi vill äta dem. Då får de ligga i blöt över natten och sedan kokas någon timme. Spännande!

27 juli 2011:
Årets vitlöksskörd Yiihaaaa!!! :-D
Fantastiskt roligt! Av 33 satta klyftor i november 2010 fick vi 29 stycken hela vitlökar i juli året därpå. Inte flugskit, det!

Och här hänger de nu på tork under altan-taket:

Och efter flera veckors hängtork så flätades en fläta för första gången:
Tjusigt! Tycker jag! ;-D

Varje dags skörd nowadays ;-)
Sockerärtor! Sååå spröda, saftiga och icke-trådiga som de köpta ibland kan vara :-)

24 juli 2011:
Neeejjj!!!
Potatisbladmögel!
:-(
Nu blir det bara att kapa av stammarna och få bort blasten och hoppas på att allt annat klarar sig....


Nu skall tydligen potatisen vara kvar någon/några veckor (?) innan man tar upp den. Har ingen aning om hur det kommer att bli, det här. Det var ju väldigt tråkigt men... Det känns faktiskt ganska skönt att Bondbönan nu får mer "fritt spelrum". Ska som sagt inte samodla nån mer gång i samma krage. De rekommendationerna man läst om kanske mer gäller odling på friland?

22 juli 2011:
Bondbönorna...
...ser ut att trivas, trängseln till trots. Stora feta fina. Vi har inte skördat någon än för vi tänkte ha dem till hösten/vintern. Annars skall det funka att skörda nu och ätas färska, kokta.

Sockerärtorna...
...trivs de också :-)

Detta var ju en första test. Vi har smakat på dem, vi har alltså direktjämfört med de man köper i affären och det var skillnad! Våra egna var mycket sprödare och smakade mer. De köpta var aningen beskare och mer trådiga. Antagligen inget man skulle reagerat på om man åt köpe-ärtorna utan att jämföra!
Men nu är det så här också att min primära tanke med att odla var att hamstra... Hamster som jag ju ändå är...
Sockerärtor är definitivt färskvara och inget man samlar på sig inför vintern.
I vår fröpåse finns 16 sockerärts-frön kvar (80% grobarhet) så de lär åka ner i jorden nästa vår men sedan blir det nog inget mer sockerärtsodlande (kanske...)
Jag tycker det är intressantare att odla inför höst/vinter/vår, samla på sig ett förråd. Problemet kan bli FÖRVARINGEN.... Återkommer! :-D

13 juli 2011:
Nu jäklar
Några av salladsHUVUDENA får förflyttas (förpassas?) till krukor - problemlösning på här-och-nu-nivå. 
1. Kräks snart av all härlig sallad.
2. Den kväver rödbetorna
3. Jag slungar ihjäl mig (slungar sallad, förvarar i påse, ät ät ät - hallå, vi är två (2) pers....
Står även en stor kruka på stubben uppe till höger, syns inte på bild.

11 juli 2011:
Vitlöken idag:
Det är alltså första gången vi odlar vitlök och det skall bli spännande att dra upp den sen i höst nån gång (eller när det nu är man skall dra upp den). Har för mig att blasten skulle börja vissna innan. De börjar allt bli lite gulaktiga nu.

Och så här ser det ut för rödbetorna nu (med salladen som under lång tid fått breda ut sig och av misstag - av mig - täckt flera rödbetsplantor så de inte kunnat ta sig ordenligt).
Plockar sallad som en galning och äter den som tokig så jag snart spyr.
Men en väldigt fin och fräsch sallad, trots detta misstag att låta den vara tillsammans med andra grödor. Det var Bröderna Nelsons Plocksallat, rödfärgade blad.

10 juli 2011:
Potatisen blommar :-D

Och sockerärtan...


Och tomaterna är på G:



3 juli 2011:
Vackert ärtblad:


Jag upplever sockerärtorna "veliga" som inte verkar vilja klättra lodrätt upp utan sträcker sig åt sidorna istället. Vi får alltså VISA VÄGEN och det trodde jag aldrig skulle behövas.
Dessutom fick det bli ett snabbt hopkoktänk här och nu kring vad de skulle få att klättra på. Som vanligt en hiskelig framförhållning. Inte.
Det fick bli kompostgaller upphängda på en ihopsnickrad krysställning...



Två rader sockerärter och en rad morötter i mitten. Känns inte alls trångt!

Som det definitivt gör där potäterna knör undan både bondböna och ärter...

Helt SANSLÖST vad det växer!!! Mama Mia :-S
Och i grann-kragen till "ärt-morot-kragen" bidde det morot och Tagetes:

2 juli 2011:
Persilje-skörd:
JISSES, vad persilja!

Läste nånstans ett smart tips som jag testade: Gjorde buketter (size: Large...), stoppade en plastpåse/fryspåse över buketthuvudet, gummiband runt så att "stammarna" hamnade utanför påsen och frös in. Nån dag senare när allt var fruset kunde jag bara krama påsen så att bladen krossades lätt och föll av stammarna, tog bort stammarna, knöt igen påsen och vips - klart! In i frysen för framtida behov.
Sammanlagt allt som allt i persiljeväg, "hackat" och klart: ca 1,2 liter.
Ska bli lite spännande att se hur länge den räcker åt oss här hemma :-)
Men persiljan är ju 2-årig så vi får se hur den blir i mängd nästa år.


30 juni 2011:
Dill-skörd:

Jag gjorde som så att jag klippte av hela stammen på de som var på väg att börja blomma. Sedan klippte jag av kvist för kvist (sparade "stammarna" i påse till frysen som smaksättare, kanske?) och klippte ned kvistarna i frysaskar. Får se hur det funkar till hösten/vintern. Tänkte att det kanske bara går att skrapa ur så mycket som man behöver för stunden? Sådan är tanken iallafall.
Sammanlagt alltsomallt hittills, "hackat" (klippt) och klart blev det 2,8 LITER!
Läste i en mattidning detta: "Färsk dill, persilja och gräslök är lyx att använda. Förläng hållbarheten genom att klippa ner i burkar och frysa in." Härligt att läsa. Här odlas det både dill, persilja och gräslök. men gräslöken äter vi oftast upp här-och-nu. ;-)

23 juni 2011:

Aldrig mera...
...sallad tillsammans med något annat i pallkrage... Den växer som galen och täcker över allt annat. Denna gång gäller det rödbetornas pallkrage. Vi satte ned några ynkliga, bortgallrade salladsplantor bredvid dem och tänkte att det kunde passa. Den tog över rödbetorna och inte hinner jag plocka undan heller. Idag tog jag upp en del bara och det fyllde upp hela diskhon.
Man lär så länge man lever. Nästa år får salladen växa för sig själv och så skall jag kanske inte så allt på en gång heller.

Jisses vad det växer!
Uppe vid "Ekstubben" 22 juni 2011:
Bondbönor, potatis och sockerärter (som blir helt undanträngda av potatisblasten. Ja-ja, man lär så länge man lever. Igen...). Potatisen får nästa år hålla till i egna pallisar, känns det som.
Skall sluta blanda olika grödor, tror jag, i samma krage.

Från och med HÄR NEDAN går historien från början till och med 11 juni, alltså senaste inlägget/händelsen/fotot kommer sist = 11 juni.
Så man får scrolla sig nedåt för att hänga med i utvecklingen ;-)
Efter 11 juni 2011 lägger jag in det senaste först istället, det blir för tråkigt om man ska hålla på och scrolla för att se det senaste, tyvärr. Och jag ändrar o håller på eftersom jag är, som jag sagt, en vingklipt skata i bloggeriet...

Behandling för hållbarhet...
Apropå att odla i pallkragar...
Vi använde oss av:
1 del trätjära + 1 del kokt linolja + 1 del träsprit

Och detta skall vara helt ofarligt för miljön och för människan. Alltså helt ok att odla matnyttigt i.... Har allt kollat upp det efter att vi tänkte att vi absolut inte skulle ha tryckimpregnerat virke...

Förstärkning...

...med grovt våtslip-papper mot alla eventuella snigelangrepp! Hoppas det fungerar!

Pallkragar...Vad kan vara bättre?
Dessa nedan fixade vi till förra året, alltså 2010. Ingen odling förrän 2011, alltså.
Det tog en massa tid att få undan ogräs och bröte för att få dit dem så nån odling hanns inte med. Här är det iallafall tänkt att bli vitlök i en krage (den satte vi dock i höstas), purjolök i två eller tre (eller ngt annat i den tredje, som skall få en våning till). 1. Rensning av bröte. 2. Fiberduk och lite tidningar. 3. Grus. 4. Pallkragar.


2011-april olika dagar ;-)Här kommer den sköna...

...vitlöken... Sättlökarna sattes 11 november förra året. Titta!!! Vad kul! Nätet är kompostgaller som vi för tillfället inte behöver till annat än för skydd mot kattpisskrafsande.
Mellan raderna sätter vi senare rädisor.
Något senare...:


Ja, det bidde purjolök i två kragar och rödbeta i en. Se vad vitlöken växer!

Strax nedanför byggde vi en mur av torvblock för att hålla gruset på plats. De kommer ju att förmultna med tiden men minst 10 år har jag hört att de skall hålla, så...
Längst bort satte jag någon lingonkvist från skogen som ett test för att se om den vill växa där. Det kan bli fint med röda lingonprickar i den bruna torven. Testade också med en ljungplanta som det inte hänt något med än iallafall. Sedan växer det plötsligt något annat grönt därborta som jag inte vet vad det är. Får se med tiden?
Och längst hitåt planterade vi en dvärg-rhododendron som redan blommat och det kommer nya knoppar. Ett aber dock är kattungen Astrid Prassla... Hon gillar att krafsa, busa och bita i blocken. Hon håller på att förkorta livslängden på dem, känns det som :-(

Jaaa...så här ser den ut idag 14 maj (fotat från andra sidan):



Nedan pallkrage-plats nummer två:

I en del av den jobbiga sluttande tomtdelen. Fick byggas i nivåer. Använde billiga leca-block som etage-stopp. 20 kronor styck, inte snygga alls men nu tänker vi RATIONELLT ;-)

Här KANSKE det blir potatis och morötter? Stubbarna har jag baxat dit för jag tänkte det skulle vara trevligt att sitta där och titta ut över vidderna.


Skämt. Titta ut över.....gårdsplan och den gamla ladan och gaveln på huset. Eller ännu hellre sitta och titta på det växande goa "tugget" (grönsaker =D) som förhoppningsvis blir.


Nu är inte jag nån Vän-Av-Ordning i den bemärkelsen att det skall vara strikt och stelt men här blev vi tvungna att göra det strikt för att överhuvudtaget få bukt med denna plätt.



Normalt gillar jag "kontrollerat kaos" eller vad jag skall kalla det. Som jag t.ex. tänker mig ett stenparti eller ett slags woodland...
Nedan fotat från boningshuset. Allra längst upp, till vänster om den blå regntunnan kan man skymta vitlöks- och purjolöks-pallkragarna och nedanför uthuset den andra pallkrageplatsen som jag kallar för "Vid ekstubben" (det är stubben bakom den gröna toa-stolen):
Strax nedanför lecablocken blommar Gullvivorna på rad. och förökar sig så mycket att det bara blir trängre och trängre... Lägg märke till den störande lutningen. Dels nedåt mot fotografen, dels åt höger... Besvärligt.
Och strax framför Gullvivorna väntar jag på några Stäppsalvior jag planterade förra året. De skall också locka till sig fjärilar och annat trevligt. Läste i SNF's (Svenska Naturskyddsföreningen) tidning att bl.a. humlor svälter idag. Jag tänker på alla vackra blommor som är skapade av människan och som inte har någonting att ge våra insekter, ingen doft, ingen pollen, ingenting mer än vackert för människans öga :-(
Katastrofalt, tycker jag. Återigen visar sig den egotrippade människan...

Idag (22/4 - långfredag) satte vi frön av...

...i dessa pallkragar. Men de får samsas med potatis och sockerärter.
Hoppas de trivs ihop! ;-) Har aldrig odlat Bondböna förut och är så nyfiken på hur det skall gå, när ska man skörda, vad gör vi sen, etc....


Nu har vi sått bondbönor och sockerärter och satt potatis i dessa två kragar. Fiberduk över för att hjälpa fröna gro, kompostgaller pga krafs-pisse-katter....


Det finns olika delar av tomten som alla ser olika ut. Vi har en liten bit maskros- och groblads-mark precis framför vår altan och precis innan häcken (måbär, gissar vi). Där är också nu markduk, grus och tre pallkragar:



Ko på påse!


Det fick ju bli lite blandad jord av all möjlig oliksorters skitköpejord men sen maxade vi iallafall alltihop med ko-på-påse...
Vi lade på en våning krage extra men det är absolut inte nödvändigt för "köksträdgården", men nu får det vara så. Man behöver iallafall inte fylla upp hela vägen med jord om man inte skall odla morötter, potatis, squash eller ngt liknande som har behov av djup.
Vi ska ju odla i skiften, alltså varje år flyttar vi grödorna ett steg, så där vi detta året odlar t.ex purjolök odlar vi nästa år kanske rotfrukter (eller vad det nu blir) o.s.v. Försöker gå efter näringsbehovet i första hand, familjen i andra hand.
Hahaha, ja inte MIN familj utan GRÖDANS familj ;-) Hihi
Sen bidde det, på två "kragplatser", dill och plocksallad med rädisor emellan varje rad.


Rädisfrön i min hand:


Salladsfrön i min hand:


Och så dillen då förstås. Typ, dill-rädisa-dill-rädisa-dill-rädisa-sallad-rädisa-sallad-rädisa etc



Vattnat och slutligen täckt med sk fiberduk, "Geo-Textil" (vilken egentligen skall fungera som marktäck, men vi köper snart den rätta duken och byter ut denna):


Så nu väntar vi med spänning!
Det bär frukt....!!


Jag älskar detta, antagligen för att jag är en riktig HAMSTER.




Dagens skörd... 29 maj 2011


Och Persiljan blev äntligen gallrad! Dessa småttingar äter vi upp, så klart:

Smakar MYCKET persilja!






Vidare har vi en platt plätt f.d. gräsmatta där vi förr spelade kubb på (tycker faktiskt det är skitroligt och saknar det :-( ) plus att vi hade en jättestudsmatta som fick flyttas runt allteftersom det skulle klippas eller spelas.
"F.d. gräsmatta" eftersom mossan tagit över mer och mer. Jag bryr mig inte i om det är mossa, men jag vill utnyttja markbiten till ngt vettigt.
Pallkrageodling kommer att utökas successivt. Idag har vi endast två stycken på gräsmossmattan som fortfarande väntar på att "få nånting i magen" (pallkragarna alltså...) - återkommer med det. Bild nedan. Vi gick bara över den lilla "krag-plätten" med en grästrimmer, lade sen markduk över, ställde på kragarna och i med jord. Inget grävande denna gång, alltså :-)


Kompostgaller över eftersom här finns k-a-t-t-e-r och dessa varelser ÄLSKAR öppen nylagd fräsch JORD. Att krafsa i, busa i och pissa/skita i. Hur vi gör sen när grönsakerna kommer upp, ja, det vet ingen, inte ens vi. Problemlösning på hög nivå...eftersom katter är SÅ luriga och kluriga...
Det är tänkt att vi skall utöka odlandet på denna gräsmatta, men vi skall också ha en plats för vedförvaring - får se hur det blir framöver.

6 juni:
I pallkragen bredvid skall det växa BARA morötter, sen sort. 3 rader.

Här nedan ser man hur odlingen vid ekstubben ser ut nu (det stod en gammal ek där, hotfullt nära huset, som Vattenfall kom och sågade ned för mig. Stubben är kvar). Det står en kruka på stubben. Det växer nåt i den. Jag hade en påse frö av "Prins Gustavs Öga" som jag hällde i. Hur gallrar man egentligen? Fattar inte.

Samma odling fotat uppifrån istället. Detta GRYMMA skydd är för kattskrällen som älskar öppen jord....Så, krångligt blir det om man har katt....ska gudarna veta....
Kolli kolli...Det kommer bondböna! Och sockerärt!

 Början på juni:
Sockerärter, potatis och bonbönor samt en busig Astrid Prassla i bakgrunden. Jösses, det växer så det knakar...
Bondbönans snygga blommor!
Just denna sort heter "Red Epicure" (Vicia faba). Hög blir den, så stöd behöver den. Drog bara vanligt jutesnöre mellan gallren. Detta ska även ärterna få klättra på.
Nu åker fiberduken av! 11 juni.
Tror inte katterna är sådär jätteintresserad längre av att krafsa runt i odlingarna. Jorden är ganska blöt och inte så inbjudande längre. HOPPAS VI!

Dillen har kommit upp och fått purjolökens toarullar eftersom den LÅG ner på jorden. Kände att den behövde stöttning och det verkar ju bli bra:

Men det tog TID, vill jag lova! Och så känsliga de var! Men jag vill tro på detta iallafall.

NU VAR DET SLUT PÅ DENNA SIDAN - SCROLLA INTE NER MER.






















...
































































































































































































Inga kommentarer:

Skicka en kommentar