Hushållsekonomi

2019

Efter ett genomslag på matinköp under 6 månaders tid så ligger snitt-kostnaden på ca 1000 kr/mån. Ibland mer, ibland mindre (för mig ensamstående med katt).
Denna vecka (33) blev min matkasse fylld av basicprodukter, dvs sånt jag vill skall finnas hemma oavsett: 
Varför jag t.ex. köper fler av samma beror på att jag vet att detta är basic för mig, att detta kommer jag att behöva kontinuerligt, så varför inte lika gärna nu istället för sen?
Och detta fungerar nog så länge jag anser mig ha råd men när pengarna börjar tryta så får även förrådet hemma tryta, prioriteringar uppdateras/sållas bort och jag får kanske börja trolla med knäna?
Inköpet på bild ovan kostade 606 kr. 
Nu gäller det att tänka till lite här. Vad jag kan tycka är svindyrt här är tre apelsiner för drygt 40 kr... Hade kunnat satt dem på Nej-listan.
Vegofärsen låter dyr: 1 kg för 60 kr. Men jag vet att inget vatten försvinner när man steker den (alltså inget bortfall i vikt) och jag vet också att inga kossor eller grisar finns i påsen. 60 kr låter dyrt men är billigt i jämförelse med köttfärs. Denna påse kommer att finnas i min frys i första hand som nån slags "back up" till olika maträtter. En "bra-att-ha"-föda 😉
Men allt som jag handlade behöver INTE vara basic, t.ex. "Vegan Bredbart" till mackor. Skulle ekonomin krisa ordentligt så är bredbart på smörgåsar rena lyxen. Så den produkten går ju bort i kris-läge. Den jag köpte kostar 21,50 kr/st och jag köpte två för att vara "bekväm" (det där sista kan jag tyvärr inte motivera med annat än "jag kommer ju alltid att behöva" - vilket ju är helt fel).
Jag är ost-freak. Har TYVÄRR inte prioriterat bort detta där jag rannsakar mig själv riktigt ordentligt. Ost är dyrt men FRAMFÖRALLT vill jag avstå, som en protest mot vårt utnyttjande av djuren och vårt svek mot allas mamma-barn-förhållande, att den respekten och självklarhets-inställningen bara skall gälla människor. 
Och att kalla sig "ost-freak" är inget försvar öht. Jag skall jobba på mina prioriteringar! Och det finns många alternativ: t.ex. vegan-pastej, marmelad, ägg (från frigående-frigående-på-riktigt-hönor).
Och behöver jag Torky? På riktigt? Om jag istället köper "vanligt" hushållspapper? Har inte kollat upp detta (jämförelser pris, vikt, längd, massa...). Är det billigare med vanligt hushållspapper så får ju Torky gå bort, hur bekvämt det än är att använda det.
FORTSÄTTER IMORGON, klockan är mycket  😊 

Det är lite knepigt det här med att göra kontinuerliga inlägg. Många gånger hinns det helt enkelt inte med och många gånger glöms det bort.
Jag försöker hålla förråden av bas-mat uppdaterade (inköp) och försöker också att inte glömma bort små "duttar" som hamnat i frysen som lätt kan fylla upp en middag till mig. Äter ju inte heller middag varje dag, speciellt inte om jag har slutat sent på jobbet.
Nu var det dock dags att fylla upp förråden lite plus köpa några extra varor som jag tycker är viktiga att ha hemma, utöver "förråden".
Veckohandling v. 13 (UTAN någon planerad matsedel - som jag ju vanligtvis gör..!):
























Uppladdning till frysen (bra-att-ha-mat):
Majs, bladspenat, hackad spenat och några olika sorters bröd (är inte i bak-svängen just nu...)
Uppladdning till skafferiet:
Krossade tomater på burk och gul lök.
Uppladdning till kylen:
Morötter, iMat fraiche, potatis och en stor rotselleri. Dessa varor håller länge, utom möjligen potatis men då får jag se till att laga mat som jag vill ha potatis till.
Kostnad: 300 kr.

Just nu har jag därutöver ungefär 18 färdiga middagar till mig i frysen, fisk, olika sorters färdigkokta bönor och kikärter, en hel del sojafärs, "grytbitar" baserade på havre (pulled oats) och bröd.

Andra varor som tidigare finns i ett skåp är ju dessa fantastiska torrvaror:

Det känns som att jag kan slå mig till ro ett tag till nu 😋😋😊


2018 blev inte så många inlägg, tiden sprang ifrån mig
År 2017 kan man dock läsa om, finns längre ned på denna sida.

Jag är numera singel vilket bl.a. innebär att jag inte alltid äter middagar efter jobbet. Kan lika gärna ta en macka eller bara äta något tillbehör som blivit över från en middag. Men på helgerna (inte alla!) lagar jag mat efter recept för 4 personer och då blir det en del måltider för en person. Dessa fryser jag in och äter under veckodagarna. Vissa dagar som jag slutar tidigt händer det att jag ställer mig och lagar något snabbt (men fortfarande till 4 personer) så frysen fylls ju successivt på med olika maträtter. 
Skulle jag vara sjukskriven av någon anledning så kan det hända att jag lagar mat nästan varje dag (jag skall ha typ 40 grader i temp innan jag blir sängliggande)
Ett exempel på två vanliga arbetsveckor kan se ut så här:


RESTER: Chili sin carne och makaroner
Ti: RESTER fr sö: ugnsrostad potatis (enbart, ev m. inlagda rödbetor)
OnRESTER: Makaroner och spenatsås
To: RESTER: ugnsrostad potatis/morot m inlagda rödbetor
FrEn macka
: "Snabb fiskgratäng" med bulgur + gröna ärter
: "Bönsås istället för köttfärssås" + spaghetti

En annan vecka:

Må: Ugnsgratinerad torsk med ost + potatis och blomkål/brysselkål
Ti: RESTER fr frysen: Linspytt (med lite överbliven potatis fr igår)
On: RESTER fr igår
To: RESTER fr lördag: Grekisk linssoppa
Fr: Ingenting
Lö: Broccolibiffar, kokt potatis, dragonsås och majs
Sö: RESTER fr igår

Jag räknade just nu (27/10-2018) ut vad matkostnaden blivit under 11 veckor och summan landade på ca 3-400 kr per vecka. I detta ingår ju även kattmat/sand, hushållsartiklar etc. Inga pengar. Hur bär jag mig åt? Vet inte.

Eller är det inte så "billigt"? Är det mer normalt?
Vet inte. Men om jag skall tycka att det är billigt så undrar jag hur det kommer sig?
Kan det vara att jag i princip slutat äta kött? Att jag då och då bakar eget bröd? Slänger ingen mat överhuvudtaget, tar tillvara på allt. Att jag gör "middags-lådor"? Att jag inte äter middagar varje dag? Att jag kokar egna bönor/kikärter istället för att köpa färdigt?
Jag vet verkligen inte.


T.ex. idag lagade jag mat till 4 personer. Stekt alaska pollock, med grädde, potatis från igår samt kikärter som blev över efter att jag gjort en sallad:


































































Och har man ändå morötter hemma så är det bara att ta en och knapra på 😋
Så slipper man stå och göra sallad. Eller ens fundera på det...























Jag tog t.o.m. 2 portioner och ändå fick jag detta över (bortsett från salladen som blev över från igår):























Högst upp till höger är en färdiggjord middag som jag tänker äta imorgon. Fisken, potatisen och kikärterna. Bara att värma.
Kikärtssalladen (längst upp till vänster) fryser jag in och tänker ha till en restmiddag (Chili sin carne) på onsdag (om tre dagar). Finns i frysen.
Hade ett gäng kokta potäter också som inte kom med på bild. De tänkte jag ha på tisdag som "efter-jobbet-middag" tillsammans med en ägg- och dillsås som ligger i frysen och väntar på att bli uppäten. Jag lovar, det räcker gott!

Och slutligen, i de tre sista skålarna längst fram på bild, ligger en fiskfilé i varje med lite gräddsås och gul lök. Allt gjort idag!
Jag tycker det är helt fantastiskt. Så mycket arbete och tid man tjänar om inte annat! Bara att komma hem efter jobbet, vara ganska slut i huvudet och kroppen, kanske t.o.m. hungrig...Värm på! ÄT!
Den dagen jag bestämmer mig för att ha en sådan här middag efter jobbet så fixar jag ju någon form av tillbehör. Bulgur går fort att koka och förresten så har jag två påsar färdigkokt bulgur i frysen.
Ifall ifall...😊 Haha

Matkostnad ink. förbrukningsvaror per vecka - start 2017

OBS - förbrukningsvaror är t.ex. kattmat, "toalettgrejer" såsom toapapper, tandkräm, schampo och liknande samt rengöringsmedel såsom diskmedel och tvättmedel. 

Tänkte fota det jag/vi handlar per vecka samt skriva kostnaden. Kommer antagligen att glömma veckor då och då (eller ofta..!) men jag noterar även i min veckomatsedel. Skall bli intressant att se vad matkostnaden går på i snitt på ett halvår/år, tänkte jag.

Man skall också komma ihåg att det redan från start, en hel del mat i frysen, både rester och annat, men om jag noterar veckokostnaderna under ett halvår eller ett år, så borde det jämna ut sig och man kan räkna ut ett hyggligt rättvist snitt ändå.
Eller tänker jag fel? Jag testar i alla fall att göra så här 😉
Intressant i sammanhanget är också vad jag har kvar netto i lön efter alla räkningar och sparande.
Mina månatliga utgifter ink spar ligger på ca 10-11.000 kr och här ingår olika försäkringar, bil- och huslån, elkostnader, sophämtning, spar till hus, barn, pension och mig själv osv.

Först ut v. 11 - kostnad: 281 kr (i denna kostnad ingår även 400 g MSC-märkt torsk, ett sk "block" - hann slänga det i frysen innan jag kom på att jag skulle fota).
Det låter billigt men veckan är inte slut än. 
Och nu tillägger jag: veckan är slut och summan för hela veckan landade på 577:-

Nästa vecka blev v. 13 (se där - jag visste att jag skulle glömma bort!) handlades detta:
Summa: 418 kr.

Vecka 16:
Summa: 208:-
(det är inte alltid som jag kommer att komma ihåg att specificera pris vara för vara):

4-pack Wettexdukar: 13.90:-
Gul lök, 500 g, eko: 17,95:-
Hushållsrullar ("Torka"), 2 st: 36,95:-
iMat Fraiche (veganskt), 2 dl, 2 st: 29,90:-
Vitkål, 700 g, eko: 15,63:-
Ägg, 12-pack, "kort datum", eko: 20 :-
Morötter, 1 kg, eko: 21,95:-
Paprika, 2 st, eko: 36,95:-
Snabbmakaroner, 725 g, eko: 17,95:-
Ströbröd, 400 g, eko: 14,95:-
Buljongtärningar, 2 st pkt, eko: 23,90:-
Squash, 300 g, eko: 17,99:-
En godis, dubbelCoco, 8,75:-

Sedan tillkom varor som P-O köpt: 
Apelsinjuice, 1 lit, eko: 27,95:- (enbart till honom)
Inlagd gurka, 580 g, eko: 21,95:-
Mjölk, 2 lit, eko: 28,95:- (i princip enbart till honom)
Rödbetor, 1 kg, eko: 15,00:-
Apelsiner, vet ej vikt, eko: 24,48:- (nästan bara till honom)
Ost, Gäsene hushålls, drygt 2 kg, eko: 123,78:-
Bröd, 300 g, eko: 21,90:-
Torsk, ryggfiléer, 1 kg, MSC-märkt: 98:-
Ägg, 30 st, fr frigående (på riktigt): 100:-
Summa: 462,01 kr
Summa summarum: 670:-

Vecka 17:
Denna gång blev det lite mer än normalt (tycks det). T.ex senapen som jag inte köper särskilt ofta, bara när den börjar ta slut hemma. Den ekologiska grönsaksfonden (köper aldrig annars) blev jag lite sugen på bara, efter att jag hittat ett nytt veganskt recept där det skall ingå fond. Normalt skulle jag ersatt fonden med buljongtärning, men nu är det dags för ett test.
Smör och Bregott köps inte heller så ofta. Varor som håller ganska länge här hemma.
Den veganska osten är också en test. Första gången. Inte särskilt billig - 40 spänn för 400 g - hua...
Inlagda rödbetor, bakplåtspapper...Det är heller ingenting som köps ofta. Lagret börjar sina nämligen.
Prislista nedan (nu struntar jag i örena och avrundar istället):
Bakplåtspapper: 22:-
Blomkål, 700 g, eko: 31:-
Bregott, 600 g, eko: 44:-
Fetaost, eko, 150 g: 22:-
Grönsaksfond, eko, 180 ml: 29:-
Havredryck (istället för mjölk), 1 lit, eko: 16:-
iMat fraiche (istället för crème fraiche, 2 dl: 16:-
iMat grädde (istället för grädde från kossan), 1 lit, eko: 24:-
Kikärter (råa), 500 g x 2, eko: 58:-
Lök, gul, 500 g, eko: 18:-
Lök, knippe, 4 lökar: 5:-
Majs fryst, 450 g x 2, eko: 46:-
Potatis, 2 kg, eko: 35:-
Rödbetor, inlagda, 710 g, eko: 22:-
Senap, 500 g, eko: 23:-
Sojadryck (istället för mjölk från kossan), 1 lit, eko: 16:-
Steksmör, 500 g, eko: 47:-
Tomater, 500 g, eko: 34:-
Tomatpuré på tub, 200 g x 2, eko: 32:-
Vinbärsgelé, svart, 225 g, eko: 21:-
Ärtor fryst, 500 g x 2, eko: 40:-
Summa: 601:-

Dessutom kom P-O med lite tillägg under veckans gång här, så särskilt billig blir inte denna vecka:
Kaffe, 450 g x 3, eko: 60:-
Apelsinjuice, 1 lit, eko: 28:-
Bröd, eko: 25:-
Mjölk, 2 liter: 29:-

Summa summarum: 743:-

Har kommit fram till att jag varken orkar eller vill lägga tid på att specificera varje enskild vara. Däremot kommer jag att uppmärksamma de varor som kanske kostar "lite extra". Vi får se hur det blir.
Vecka 18:                                                                                                                             


Passa-på-pris blev denna veckan 3 kilo kaffe, 25 kr/pkt (i det här fallet 450 g): 150 kr.
Kattsanden kostar 219 kr (så räknar man bort den blir matkostnaden 476 kr).
Summa för allt på bilderna: 695 kr 
Tillkommer inköp av P-O (missade tyvärr att notera varorna): 728 kr
Summa: 1423 kr

Vecka 19:
Veganfärsen (850 g) kostade 32,90 kr/kg så det är bra mycket billigare än vanlig köttfärs.
Skriver detta enbart för att det är intressant att veta 😉
Blomkålen (drygt 1 kg inklusive blast) är ganska dyr, tror jag, antagligen för att den är ekologisk (har tyvärr ingen koll på vad besprutad blomkål kostar): 48 kr.
Paprikan (köper vi ganska ofta) är nog också dyr jämfört med den besprutade: 2 st normalstora kostade 35 kr.
Summa för allt på bilden: 299 kr.
Tillkommer inköp av P-O (yoghurt, mjölk, bröd, räkor och en ryggbiff): 292 kr
Summa allt som allt: 591 kr

Vecka 20:
Billig vecka! Behövdes inte så mkt denna gång. Unnade mig lite chips också.
Kostnad: 173 kr.
P-O's tillägg (minns ej exakta varor): 120 kr
Summa: 293 kr.

Vecka 21:
Desto mer denna vecka. Nu fanns det extrapris på kaffe. Bunkrar gärna när priset sänks 😁
Likaså fisken, den här gången var det "3 för 100:-" så det blev torskrygg 3 filéer à 375 g så det blev drygt ett kilo (kanske inte jättebilligt men billigare än normalt vill jag tro).
Extrapris var det även på gammaldags gurka, 15 kr styck för 580 g så jag köpte två stycken. Blomkålen, dyr som vanligt... Bladspenat köper jag ganska sällan. Lite frysta grönsaker...
Kostnad: 617 kr
Plus P-O som också köpt kaffe och torsk, plus lite annat i matväg: 405 kr.
Summa: 1022 kr

Vecka 43. Jösses, nu har det gått alldeles för lång tid! Har tyvärr haft alldeles för mkt annat i min verklighet så...men inget att göra. Jag gör ett försök till en fortsättning:
1 liter vegansk "grädde", ett paket ekologisk Bregott (600 g), en prästost på hyllan "Köp nu" (kort utgångsdatum), 1 kg vegansk färs, 2 st kålrot (1 kg), ett pkt mjölkfritt smör (500 g), iMat fraiche (en burk, 2 dl), 1 ekologisk och vegansk (pektin ist för gelatin) liten fondflaska, 250 g champinjoner på hyllan "Köp nu" och 1 pkt Icas "steksmör".
Kostnad: 259 kr. 
Vi kommer dock att ha lite rest-mat från frysen så detta inköp är ett tillägg till veckan, kan man säga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar