Tomten

Nu har jag startat en separat blogg för "Tomten" som heter Lilla tomten granne med skogen.
Där kommer jag fortsättningsvis att skriva om och lägga upp bilder på hur allt fortlöper med rabatter, pallkragar och tomten för övrigt. Adress: http://lillatomten.blogspot.se/ 

14 maj 2013
Den "stackars" Forsythian blommar nu ("stackars" för att amatör-jag under andra år varit på den och försökt beskära med en okunnigs hand och det har aldrig känts bra):
Våren är onekligen sen.
Det blåser. Och vindarna är ganska hårda och kalla, tyvärr. Jag vill verkligen inte att våren/sommaren 2012 skall upprepa sig vädermässigt :-(

Funkian som vuxit uppe vid Fryshuset ända sedan jag flyttade hit, kommer upp nu:
Måste säga att det är helt makalöst. Den bara finns där år ut och år in. Mitt i värsta solgasset och t.o.m. under ett tak-utsprång så att den får dåligt med vatten och jag har aldrig, säger aldrig, gett den någon som helst uppmärksamhet under alla år (14 år nu!). Aldrig ny jord, aldrig vattnat, aldrig ogräs-rensat och t.o.m. trampat på den ibland för att komma åt något annat (bl.a. smultron).
Plötsligt har 25-öringen trillat ned i min skalle. Ta hand om den! För j....
(...men...börjar jag ta hand om den nu, så dör den väl bara därför...?)

Jag fick ett av mina vanliga ryck. Skulle egentligen ut för att rensa upp i tråkslänten men fortsätter bara vidare, med den lilla trädgårdsspaden i hand och stegen riktade mot Funkian. Går tillbaka in igen för att hämta kameran, fotar och börjar sen brutalt gräva loss en bit.
Vet INTE om man skall göra sånt här på våren eller hösten eller...?
 Här ovan ligger den "lilla" biten jag med våld fick loss från moderplantan... Nu skall hon ned i jorden strax framför "mellan-roddisen" (som tagit mycket stryk av vintern och upplever sin första vår här hos oss). Jag vill att Funkian skall trivas och breda ut sig så att inget annat vill växa där...
Fotot nedan visar lite mer:

Nu är hon satt på plats:
Jorden på denna plats verkar vara nästan som kompakt lerjord. I gropen lade jag, innan jag satte ned plantan, vanlig planteringsjord uppblandad med barkmull som jordförbättrare, men bara i hålet... Tänker ändå, att den plats Funkian ursprungligen växer på hemma hos oss, där finns typ ingenting! Så?  
Vet ej. Osäker som fan som vanligt.

Fotot nedan visar den nya Funkia-platsen med de blommande Gullvivorna i bakgrunden. Det är för övrigt Gullvivornas första vår på den nya platsen. Och de blommar som bara den vilket gläder mig mycket. Mat bl.a. till snurriga, surriga, nyvaknade och vrålhungriga humlor, t.ex :-)
 Hoppas nu innerligt att Funkian inte tog nån större skada av min våldsamma hantering! Det återstår att se!

Libbstickan:
Min nya smakförstärkare!
 Och min nya spontangjorda och tillfälliga Torkolla 
Med hjälp av mitt bakplåt-ställ, överbliven hängränne-lövstopp och fina nypor från HC-Outlet i Trollhättan.  Jag önskar mig en icke-elektrisk Torkolla i födelsedagspresent. Verkligen!

Iallafall....nu torkar jag Libbstickeblad som jag tänker förvara i stora kryddburkar och använda som smakförstärkare i min matlagning. Istället för dessa jäkla glutamatbuljonger som finns färdiga att köpa! Denna växt är grymt aromatisk och påminner en hel del om selleri i doften.
 

13 maj 2013
Ändring på G...
21 april såg det ut så här: pallkrage med halv-död backtimjan och död, tror jag, Temynta.
Samt en låda ovanpå med Temynta som jag tror kommer tillbaka igen. Den sätter jag där jag tänkt från början; mellan Rönnen och roddisen.
Detta skall flyttas och mna plats åt Sockertoppen.
En månad senare. 
Steg ett, gräv ur och flytta bort:
Bildäcket låg just där och är borta nu. Och värsta mängden penningblad....!
Och Herregud vad tuvmyror!
Jag får helt klart problem eftersom jag faktiskt verkligen INTE vill komma här och sabba någons hem :-(
Men det var vad jag gjorde. Jag totalsabbade deras hem.
Försökte verkligen på alla sätt o vis peta tillbaka varenda liten enskild myra till jorden, från grepen och spaden, så att jag kunde ta hela rasket bort men så att alla fick fortsätta vara tillsammans och återuppbygga sitt samhälle med alla sina ägg, någon annanstans, dit jag valde att lägga hela rasket (uppe vid staketet, bortanför Lönnen). Tog antagligen död på en och annan också ....
Alltså, de flesta kanske inte fattar detta men jag mår seriöst dåligt på sånt här.
Här kommer jag, liksom!
Och nu vill jag ha det så här, liksom!
Flytta på er!
Dö!
NÄEJ - det är inte jag.... :-(

I ALLA FALL.... (jag gjorde så gott jag kunde och skall jag fortsätta prata om denna problematik så får jag skriva en bok. Men nu bloggar jag bara, så...)

Steg 2:   
 Temynta-lådan och Backtimje-lådan borttagen, rensad och står på tork.

Steg nr 3:
All "lådjord" i princip borta, alla myrbon förpassade bort mot tomtgränsen. Nu återstår lite ogräsrensning och utplaning för Sockertoppen.
Regnet kom, bara att lägga ned arbetet för stunden. Vi behöver dessutom sten som avgränsar mot gräsmattan.
PS. På min nya blogg finns fortsättningen. Sockertoppen skall få dela plats med två stycken Bolltistlar som kommit i jord framför den tänkta Sockertoppsplatsen. Tänkte även sätta ned min enda Citrontimjan där. Kolla vidare på www.lillatomten.blogspot.se  
 
11 maj 2013
Vad är detta för träd eller buske?
 
Grejen är så här: vi var hemma hos Simone-dottern för att lämna en sak. Utanför hennes huslänga har inhyrda "hantverkare" målat huset och bytt ut diverse murkna bräder. Där växte jättefina Rhododendron bland annat, som de helt sonika bara sågat ned! Och en ganska stor buske/stort träd som bara låg där med sina fina knoppar!
 Jag var ju bara tvungen att försöka rädda nåt. Om det ens går att rädda. Skar av delar av den och satte sedan i 50/50-blandad jord/sand (sandlådesand som vi hade hemma). Nu är det bara att hålla tummarna. 
Men VAD ÄR DET för växt???

Undrar också om man kan göra samma sak med de stackars roddisarna... :-(

Vilket fruktansvärt övergrepp!!

Jag gjorde också ett test och klippte bort några Måbärskvistar från häcken samt tog några som blev klippta i april redan och som fortfarande hade små gröna knoppar på sig (helt otroligt) och satte i en pallkrage som det inte vuxit något i sedan 2011 (persilja), blandade in lite sandlådesand och petade ned pinnarna bara. Tänk vad roligt om de tar sig! 
Går det så går det. :-)
 (I pallkragen bredvid är Svartroten sådd).

Tanken är att - om Måbär tar sig - plantera dem som en häck uppe vid tråk-slänten där jag lagt presenning 2012, längs med kortsidan:
Vill verkligen inte lägga en massa pengar på detta. Den markbiten tillhör inte ens tomten så...
Jag tänkte att en Måbärshäck kunde hjälpa till att dels avgränsa området, dels skapa ett rum i rummet (tomten) och sen vad som skall ske vid den blå presenningen....fråga nån som vet.....

Äntligen Bergenian satt på plats och det blev INTE på berget som tanken var först...
Bara sååå typiskt mig! Men den gör sig bra där den hamnade. Ovanför Libbstickan, Ormhasseln och Kryp-enen. Det behövdes ju nåt där också....Och det betyder INTE att jag "glömt" berget!
Jag glömmer aldrig berget...
BTW, den s.k. kantstenen är som vanligt ett Man-tager-hvad-man-haver-bygge. Får lösa det senare vid tillfälle, hahaha  
Och långt där nere håller P på med vass-vindskyddet....
 
9 maj 2013
Köpt bland annat en ny lavendel, den gamla stendog:
 Denna lilla yta är precis framför rabatterna som är framför roddisarna. 
Ungefär så här ser det ut en bit ovanför denna lavendel (har dock hoppat över "marktäckar-biten" som är strax bakom lavendel, strax framför roddisen):
1 = Rhododendron-stackare som blev planterad förra året och som verkligen fått stryk av den gångna vintern med tjälfrost. Får se hur det går...
2 = En hel del gullvive-plantor som flyttades hit förra året. Syns dåligt på bild men de blommar nu.
3 = Min nya Daggkåpe-plats, också planterad förra året, för att försöka omvandla en ogräs-plats till något mer kontrollerat...
Vad jag skall ha nedanför Daggkåpeplatsen vet jag inte ännu. Där ligger en del papp just nu. Hoppas jag får tid att bestämma mig innan ogräset tar över. Alltså jag har inget emot just "OGRÄS". I det begreppet finns otroligt många vackra och nyttiga växter! Egentligen skall jag byta ut ordet till GRÄS istället. Är så trött på gräset som sprider sig överallt. Ok, skall försöka komma ihåg att säga g-r-ä-s hädanefter....

Mitt lilla fågelbad på stubbe:
       
4 maj 2013
Äntligen kan man sätta grepen i jorden! Mycket grävande blev det, vi har mängder av sten här (jag älskar sten, jag sparar på sten!). Man kan tro att vi bor i Småland men det gör vi inte. Vi bor i västra Västergötland, väldigt, väldigt nära Bohuslän.

Nuu, efter dagens grävarjobb, går både jag och P här hemma och stönar och stånkar och håller i svanken.....Det KÄNNS! Att man grävt och flyttat sten....

Min ständiga fråga är iallafall:
GÅR det att bli av med kvickrotsgräset??? Och dessa jobbiga vindar?
Vi köpte 2 stycken Thuja (på Hornbach). Dessa var krukade när vi köpte dem. 
Att ha som ett vindskydd. Ett vindskydd. Vi har behov av fler vindskydd på olika ställen. Det blåser turbulens här...
Skall förklara just detta vindskyddet på just denna plats, en annan gång, orkar inte nu. 
Vi får åka och köpa fler Thujor.... Två förslår inte långt...
De nästa två (ej inköpta än men imorgon förhoppningsvis) skall fortsätta nedåt vänster, där spaden ligger. Fortsättning följer nedåt på sidan denna gång. Vi köpte två till dagen efter :-)
Stenarna ligger där tillfälligt för att hålla tidningarna på plats (som P naturligtvis tog bort och lade på täckmaterial från vår klippta Måbärshäck. P "hatar tidningar"...), som ligger där för att hålla ogräset och jord-krafs-älskande katter borta.... Vi grävde gropar med ca 50 cm mellanrum, bottnade med grovt "gårdsplans-grus" och sen hade vi i vanlig planteringsjord. Vattna, vattna, vattna...

Se inte bildäcket....det skall väck. I lilla lådan har det vuxit Temynta som skall flyttas. En Akleja har valt att flytta dit - jättekul, jag gillar det! Men jag får flytta den sen, kanske upp till Ormöga-platsen.
I den större, som är en pallkrage, har jag även backtimjan som jag inte vet om den klarat vintern än. Allt detta skall flyttas bort och vi skall göra plats åt Sockertoppen där.
Ja, visst släntar det av ganska kraftigt ned mot gårdsplan...Svårt med vattning. Det rinner lätt iväg bara.

Olika vinklar:
Vi har två äldre Spireabuskar som står framför Thujan. Först tänkte vi flytta på dem men vi ändrade oss och lät Thujorna få gå innanför/bortanför Spirean istället. 
Det blåa i bakgrunden är ett av mina desperata försök att döda kirskål och annat rotogräs som vill breda ut sig och ta över allt. En blå presenning.

Slutligen fotot taget nedifrån gårdsplan:
Och en blå regntunna. 
Och vad som ser ut som en jätteskräphög med vissna växtdelar...är inget annat än...Stephanandra-buskar övertäckta med detta förbannade rotogräset (kvickrot?) som vi för några år sedan försökte bli av med. Stephanandra var rådet vi fick av en plantskola, att de kunde hjälpa till och marktäcka....PYTTSAN! Bara SE så det ser ut! Nästan spökligt. Ruggigt vad vissa växter kan kväva andra. Jag har starka skäl för att gräva upp och flytta Stephanandran nån annanstans..... Får se hur mycket som hinns med. Och var planterar jag dem isåfall?? 

Dag 2: två Thujan till, köpta på Wäxthuset. Dessa var bar-rotade och hade bara ett nät runt rotklumpen:
 Viss skillnad med dubbelt antal...
På gränsen till "tönteri" med bara två thujor...Skulle haft fem eller sex men det kan bli knepigt att få dit dem. Det är en del berg och mycket sten så....?


Vi hann lyckligtvis med lite mer än gräva några gropar till Thujan:
Frigjorde plats åt en Ormhassel och fyra Kryp-en (Juniperus squamata "Blue Carpet")
I samma slänt. Strax bortanför Thujan.
Så då fick vi undan ytterligare en del rotogräs. Det vita är markduk. 
På detta foto fick jag med allt som jag hittills nämnt; lådan med Temynta, kragen med Backtimjan, de nyplanterade Thujorna, Spirean, och den nya platsen för Ormhassel och Kryp-en. Just denna Kryp-en heter Juniperus squamata "Blue Carpet", Blå-en. Den har ett lågt, krypande växtsätt, vintergrön med stålgrå, blåaktiga barr. Som maxhöjd mäter den ca 10 cm. Jag hoppas den vill trivas och breda ut sig så att inget annat vill växa där. Med Ormhasseln är det nog inga problem, den är ju en ganska hög buske eller ett litet träd.
I bakgrunden på fotot, till höger om skottkärran, ligger mitt nya Stenparti som jag byggde förra året (2012). Vissa växter ser ut att ha klarat vintern medan andra ser ut att ha stendött.

Jag måste lägga på tidningar på den öppna jorden vid enarna för att stoppa grävande katter.

2 maj 2013
Jag försöker läsa så mycket så jag tror jag blir knäpp till slut. Vill lära mig för mycket känns det som ibland. För att jag inte vill att det skall bli fel. Hjärnan får kortslutning.
Helst av allt skulle jag vilja ta hit en expert som talade om för mig vad jag skall göra, vilket som fungerar bäst både här och där. Men sådana kostar pengar. Experterna alltså. 
Å andra sidan kostar alla misstag pengar också. Och besvikelse. Och uppgivenhet. Och där vill jag INTE landa!
Men jag vet inte hur jag skall göra. Är fortfarande alldeles rådvill.
Då kan man fråga sig: är det viktigt? Om det blir fel?
Ja. För mig är det viktigt eftersom jag vill LANDA nån gång.
Alla dessa tankar är kopplade till hur jag kan få en välmående tomt med välmående "ägare", en tomt som med sina olika växter "sköter sig självt" mer eller mindre.
En tomt där inte ogräset tar över totalt.
Jag är ute efter den "perfekta" tomten på så sätt att den skall vara "självgående" med växter som trivs och som gillas av insekter av olika slag. Svårt att förklara, för jag har inget emot att arbeta i trädgården. Men arbeta i trädgården skall helst inte innebära en ständigt kamp mot kvickrot och kirskål. Till exempel.
      
1 maj 2013
 På tur till storstan idag med hopp om att hitta Bambu i form av vindskydd som vi vill ha längs ena gaveln på altan. Det blåser turbulens hos oss nästan jämnt numera, känns som att vindarna generellt sett har ökat med åren.
Första stoppet blev Plantagen då vi också passade på att kika lite på olika växter vi är intresserade av. Kollade sorter och priser, noterade, fann inga vindskydd alls så vi åkte vidare till nästa anhalt: Hornbach.
Där hade de vindskydd i Bambu!!! Som var slutsålt... Men de hade även vindskydd i Pil och i Vass så vi bestämde oss för att testa den billigaste: vass och vi sa att vi testar ett år och ser hur bra den håller och är vi inte nöjda så har vi "bara" kastat ut 239 kr. Känns överkomligt.
Då kan vi satsa på Bambu nästa år. Eller Pil. 
Vi hittade mer på Hornbach:
 Hemkommen: vassen ligger ned på rulle, 2 st sommarblommor Bacopa Monnieri (Snöflinga) - gillar att stå lite skuggigt och tål frost. Perfekt att ha vid framsidan huset, vår tråkiga norrläge-ingång i nästan ständig skugga. Den vita blomman lyser upp. Hade den förra året också
Vi köpte även 4 stycken Blå-en (kryp-en) för marktäckning i nån slänt eller annat hopplös ställe. Och en sockertoppsgran (för att jag är lite kär i den - vet ej var vi skall ha den än), 2 st tujor som vindskydd på en del av tomten (som jag misstänker kommer att bli fyra med tiden - alltså vi kommer nog att vilja köpa fler...?) samt en ormhassel! Som jag velat ha ett sånt träd! Men var skall vi plantera det? Ingen aning just nu! Och två fröpåsar; en solros och en gröngödslingsblandning... Summa summarum:

Vassmatta (1,8x6m):    239 kr
2 st Thuja Brabant:         90 kr
2 st Snöflinga                  90 kr
4 st Kryp-en                  356 kr
1 st Ormhassel             159 kr
1 st Sockertoppsgran   129 kr
5 säckar jord                 100 kr
Fröpåse Solros               40 kr
Fröpåse örter                  50 kr
Allt som allt:                1253 kr

Vårkänslor kostar på. 

27 april 2013
Idag var jag och Pdet lokala Wäxthuset för att jag "ville bara kolla lite". 
För skoj skull.
Vi kom, underligt nog, hem med dessa: 
Två stycken små plantor kruktomat (Totem) för det skall vi ha varje år i stora krukor. Delikatess!
Sen bidde det också sex stycken Hjärtbergenia som jag funderar på att sätta i en jättejobbig bergsslänt där gräset tagit över.
Men jag är amatör och kan inget och vet inget och söker kunskap på internet hela tiden.

Typ så här ser de ut i full blomning (bilden är inte min, kommer från 
http://goto.glocalnet.net/Carintradgard/vaar.html):

Jag har ingen aning om detta kommer att funka, alltså min tanke att de skall täcka och förhoppningsvis kväva gräset som nu tagit över.

Nedan, jättejobbig bergsslänt, foto taget 27 april 2013:

Jag är väldigt glad över den lilla enbusken som tagit sig dit självmant (med hjälp av fåglar?) men det räcker liksom inte. Jag har nu skrivit en fråga till odla.nu och så här skrev jag:

"Hej! Jag behöver RÅD! Känner mig maktlös inför denna lilla bergsknalle som totalt blivit överväxt med ngt sorts högväxande gräs. Se bild. Funderar på kryptuja - men den växer långsamt... Hjärtbergenia...kanske blir kvävd? Helst vill jag ha ngt vintergrönt som klarar att "täcka" över slänten så att gräset dör.
Högst upp på andra sidan staketet växer en gammal halv-vild syrénhäck som möter skogen. I slänten dyker det upp några sorts Iris, tror jag, scilla, massor av robiniaskott, kaukasiskt fetblad, nyponros, vildkaprifol och vårtörel. Bland annat. Den lilla enbusken vill jag absolut ha kvar. Den har landat där av sig själv.  Har en liknande, mindre bergig, slänt bredvid (ej i bild) där vi försökt med stephanandra men gräset verkar kväva den....

Snälla, hjälp!

Grymt tacksam för svar!

PS. Bor i zon 2, tror jag. 4 mil söder om Trollhättan. DS."

Nu väntar jag med spänning på svar!


Fin liten klunga Vårtörel:

Bilden är från 2011
Men jag vill bli av med GRÄSET! 

8 april 2013
Första slängen för denna säsong av jordsäckar inhandlat. De har blivit dyrare. Förra året fick man 5 säckar planteringsjord för 100 kronor och 4 säckar kogödsel för samma pris. Idag ser jag förvånat att du bara får 4 säckar planteringsjord för 100 kronor och så även kogödsel. Fattar inte...
Ok, 4 säckar vanlig planteringsjord inhandlat. Till att börja med.
Har ju lite, lite, planer på vad vi vill plantera i år men vi får väl se vilken sorts sommar vi får.
Annars har vi lite grand snöat in på egen inläggningsgruka, saltgurkan! Det skulle vara roligt att följa något gammalt recept och slippa köpa Findus egen. Mamma skall visst ha något gammalt recept på saltgurka där man använder bl.a. svarta vinbärsblad. Det har vi ju gott om. Sen vill jag ha persilja, mest för vinterbruk. 
Vitlöken är ju redan satt så... Har också en tanke om att så lite sk. gröngödslingsväxter i några pallkragar men vi får se vart det hela slutar. Vill ha semester NU! Och sex månader framåt!
 
7 april 2013
Halva Måbärshäcken klippt...
Den som vetter mot söder. Andra halvan vetter mot väster och den får jag försöka ta tag i till helgen senast, känner jag. Känns så skönt att ha fått gjort detta såpass tidigt ändå. Fru Vår kommer sent detta år. Vi har fortfarande minusgrader på nätterna och jävligt iskalla vindar som trotsar den varma vårsolen. Men kanske man hänger med lättare nu då? Eller?
 

Åter vinter...
Februari 2013:
Simone-dotterns fd bil på vår gårdsplan. Skall säljas men fixas lite på först. 
När snön försvunnit kanske...

=)

Hihihi, den va' kul......
Visst finns de  :-)
(hade varit kul med en trädgårdstomte, faktiskt. Har ingen alls :-( Skulle vilja ha. Faktiskt. En, åtminstone...)

Nu har jag skaffat en och han heter Malte!
TA-DAAAAAAA!






 






3 december 2012...
Det enda som händer just nu är att skotta snö. Det kom hit ett gäng takläggare (som vi väntat på i flera veckor) som inte hann mer än att ställa upp ett halvt byggställ (3 december) innan de sa att det var för mycket snö...Och sen försvann de (fast ställningen är ju kvar) och vi bara undrar: När kommer de nästa gång då?

8 december...så gött :-)
Vår "utsikt" åt väster...med diverse grannar...


15 december (vårt så kallade Fryshuset, som står på vår älskade men rasande jordkällare) :

Nedan, utsikt åt söder. Svampskogen. Fast den finns runt oss i alla väderstreck vilket vi tackar för.

23 december (P's SAAB så sakteliga igensnöad):

Här inne e det myspys.

 Och sen blev det sketa-väder av alltihop...
26 december (kolla stackars snögubben):

Töar, droppar, regnar till och från. Problem-klimat känns det som...
Dessutom är det SNOR-halt ute, speciellt på gårdsplan och "stigen" upp mot fågelmatarna, mully-komposten och vårt sk fryshus.
Jag är väldigt tacksam för de broddar jag fick av min moster Gun:

 Tack moster! De har blivit väldigt väl-använda! :-)
 
27 augusti 2012
Slutet på augusti ser det ut så här kring vår gamla apel:
 Luktärt och buskkrasse (som jag snarare skulle vilja kalla klätterkrasse...) enas om att klättra apeln upp. Flera stora krukor är placerade runt om trädet, som först fick ett kycklingnät runt sin stam (ej åtsittande!), luktärter och krasse är planterade i samma krukor. Sedan fick jag hjälpa speciellt krasse med mer stöd i form av bambupinnar med bomullssnöre runt. 
Men blomningen tog sannerligen tid innan den satte igång! Men sommaren har varit kall, blåsig och solfattig, så...?
12 augusti 2012
En ny plats åt Fänrikarna.... Det ser förjävligt ut, jag vet, men det var liksom bara härochnu så jag fick undan dem från altan. Detta är "grannen" (platsen) till Roddisarna och under/bredvid Forsythiabusken/buskarna som jag inte vet hur jag skall sköta/beskära.
Fotot är taget uppifrån med norrläget i ryggen. "Roddis-rabatten" är till vänster men syns inte i bild. 
Några snabba grep-tag och sedan placerade jag Fänrikarna bara här. I botten är det papp och tidningar, sedan markduk och sedan några säckar vanlig planteringsjord och "ko-på-påse". 
Rabatt-"stoppen" är provisoriska (masonitskiva och nåt hyllplan söderut - syns knappt) och jag tror jag bestämt mig för att skaffa nån sorts mursten som kant. Sedan. 
När jag kommer dit. 
Kan kalla denna rabatt för "Hilda desperat med Fänrik". 
Typ.

En "Efter-bild" från 11 maj 2013 (inlagd förut, jag vet. Vad jag gör...):


28 juli 2012
HONA.
På gårdsplan.
Men...Ekoxe eller Noshornsbagge?
Det talar för Noshornsbagge (hona) bara för att Ekoxen är såpass sällsynt..."skall inte" finnas här i våra trakter...
Grymt stor var den iallafall. Trots tändsticksasken så tycker jag inte att jag lyckades fånga enorma baggens storlek.

22 juli 2012
Surjordsrabatten (numera Roddis-rabatten):
Surjord å surjord..... Grejen är ju att det står en gammal rhododendron där och en nyinköpt nyplanterad samt en del (elva stycken tror jag det var) gullvivor som jag grävde upp och flyttade hit. Sen står ju lärken åt höger som en gräns mot gräsmattan och en bit framför den gamla roddisen står en liten rönn. Tänkte kanske få ihop denna ÅBÄKE-plats (främst för gräsklipparen!!) till något liknande surjordsrabatt. Men det viktigaste är att reducera gräsmattan.
Jag skulle vilja ha MYSKMADRA (Galium odoratum) under lärken och som gärna får sprida sig. Vidare funderar jag på att flytta Fänrikarna hit  (Fänrikshjärtan som just nu växer på en olämplig plats) - det är väl ingen direkt "surjords-växt"? 
Jag får läsa på!
Återkommer ;-) 

31 juli 2012 :
(Ja, jag rör lite med datumet hit och dit, det är så svårt att bestämma sig för vilket upplägg man skall ha. Men om man förändrar någonting så tycker jag det är roligare/trevligare med "före" först och sedan kommer "efter"...)
Här är tanken att Lavendeln (lilla "busken" som har regnmätaren i sig...) liksom skall involveras med den nya "avgränsningsrabatten"..

Ja, ungefär så här långt hann jag idag mellan dessa förbannade, tröttsamma skurar. Jag får skylla på vädret denna sommar. Jag kan bli aningen frustrerad när mina planer går i stöpet p.g.a. vädret, men så är det ju. Tycker bara att denna sommar varit totalt värdelös vädermässigt sett.
 Hm, den här rabatten börjar få många namn nu... "Avgränsningsrabatten": enbart för att minska gräsmatte-ytan. "Surjordsrabatten": enbart för att det står två roddisar där.
Se bild ovan igen: med rött, 1. den gamla roddisen. 2. Den nya som skall växa till sig (Cunningham White). 3. Plats för Flocknävorna. 4. Myskmadra och loppis-troll under lärken. Har ingen egentlig tanke att skapa nån riktig surjordsrabatt... Jag vill i första hand ta hand om de plantor jag har och som står på, enligt min mening, fel plats i trädgården. "Roddis-rabatten" för att det växer två roddisar där...

Det började med Gullvivorna som stod så himla trångt och galet och där jag ville göra ett stenparti istället (för att just den platsen platsade perfekt för det).
Nedan, snett bakom den gamla roddisen, uppifrån sett:
 Huvudtanken är ju att MINSKA gräsklippningsytan och som BONUS skapa och få egna "rabatter" med de växter som kan tänkas trivas och sprida sig.
Gullvivorna är på plats och nu återstår ett gäng Vintergröna (Vinca minor) som jag tänkt mig skulle sprida sig under roddisarna samt ett litet gäng Myskmadra  (Galium odoratum) som jag tänkt mig skulle sprida sig under lärken.
Dessutom skall ju Fänrikarna få plats nånstans tänkte jag, men inte för soligt....får fundera på detta....
Och så har vi då Flocknävan som jag vill skall få sprida sig här.
Alltså, det finns såpass mycket Kirskål, Penningblad, Nässlor och annat som jag känner TAR ÖVER.
Därför min starka drivkraft: GÖR NÅT! Och hoppas på att de växter du planterar skall sprida sig istället.
Fortsättning följer igen ;-)

1 augusti 2012 :
1. MYSKMADRAN äntligen på plats under lärken.

"Parentes-Not"! April 2014, 2 år senare:
 

Sen fortsätter vi nedåt (där tegelpannan tillfälligt ligger) och västerut:
Som jag fått leta! Efter "stoppa jord-saker"! Gamla stubbar, plank, bräder, stenar, tegelpannor....börjar bli riktigt trött på't. Det blir så rörigt och "osymmetriskt"...
Köper fan murblock nästa gång!
Hur som helst, jag har täckt med kartong och med markduk. (OBS! Nu (2014) har jag hittills lyckats få bort markduken som på bild ligger närmast lärken, synlig i mitten på bilden ovan samt den tjocka mattan som ligger till vänster i bild, framför stocken. Om det vill sluta regna snart så skall jag ta bort markduken som ligger under kartongerna också, där den lilla spaden ligger. Aldrig mera markduk där växter skall växa! Visserligen har Ormögat vuxit bra och spridit sig rejält men Flocknävorna trivdes inte alls.) Och med gamla mattor... På denna nästkommande plätt hade jag tänkt att Flocknävorna skall stå...
På med jord. En blandning av kogödsel och vanlig planteringsjord ca 50-50:
Det går åt några säckar för denna lilla plätt. Kolla in brädan vid gruset, nedanför "lilla stubben". Den ersatte jag senare med en sten.... Hela tiden är det så här. Pröva dig fram, ändra. 

Vattning:

Sedan dags för plantering!
 De ser chockade ut och de borde de vara. Får ge dem någon vecka nu att återhämta sig. Här står alltså blandat nu två olika sorters Flocknävor: Cambridge (rosa) och Karmina (rödvioletta - tror jag). Har äntligen fått chans att flytta mina äldre nävor (Cambridge - handlat och planterat på tok-fel plats år 2010, från Odla.nu) från östersidan under en Fjärilsbuske där de inte trivdes så bra till HIT samt delat upp en kruka köpt Karmina (också Flocknäva) på Wäxthuset, en kruka, som jag lyckades dela lite grand.
Så nu håller vi tummarna igen då!

Och lite kul improviserat med figurer hit och dit, ja...det är också roligt :-)


 Loppisfynd...får bo under lärken tillsammans med Myskmadran.
Plank-biten ligger där bara för att KATTSKRÄLLENA inte skall krafsa! De älskar ju öppen jord, de små elakingarna...


"Roddis-rabatten" 4 augusti 2012:
Rabatten FRAMFÖR Roddisarna. Den gamla roddisen syns i övre vänstra hörnet och den nya lilla (som skall växa sig stor) i mitten av bilden, bortanför ettans pil.
 Ja, det är inte helt lätt att rita pilar och skriva siffror i PAINT!..........Ha överseende..
1. Nypålagd täckning från häck-klippningen som är mald i vår nya kompostkvarn. Vet inte vad jag skall plantera där men ORMÖGA (Omphalodes verna) vill jag skall flytta hit bl.a.
2. Katt. Astrid Prassla.
3. Platsen menas den MELLAN gamla roddisen och det lilla rönn-trädet. Där har jag en tanke om att flytta Temyntan dit, antagligen inte förrän till nästa vår. Hinner inte med riktigt allt som jag vill ändra på.

19 augusti 2012:

Nu råkar det stå en busktomat i kruka lite i vägen (nedre högra hörnet på fotot) men iaf så har nävorna tagit sig riktigt, riktigt bra (syns inte bra i bild här) och sedan blev det Ormögas tur samt den enda lilla Praktveronikan jag hade som i några år vuxit i ett gammalt bildäck. Fult som attan men jag får ju mina ryck då och då och måste ju testa. Tills jag ångrar mig. Eller ändrar mig...
Och så här ser samma plats ut maj 2013:
Undrar jag hur det kommer att se ut i sommar.....? Nävorna ser lite tagna ut....

NÄSTA PLANERING, lite akut med tanke på att tiden går fort och jag vill snarast få bort Fänrikarna från nuvarande plats. Tänker t.o.m. strunta i att de fortfarande blommar. Är det för brutalt?
Nu vrider vi oss en aning åt vänster från den sk. Roddis-rabatten...
 Rönnen syns fortfarande i bild till höger och den gamla roddisen uppe i högra hörnet. Här har jag gjort en "avskärmning" - vi behöver komma förbi upp bakom den gamla roddisen och vidare upp mot skogen där vi bl.a. har vildfågelmatare och en Jättedaggkåpe-plantering (inget av dem syns på bild).
"Avskärmning", alltså mellan roddis-rabatt och - ser du järnspettet? - där! Plats att gå på!
Bakom järnspettet växer de omplanterade gamla astrarna och framför dem Temyntorna i trälåda - de som jag funderar på att flytta till platsen mellan rönnen och gamla roddis. Och ta bort trälådan. Ha den till ngt annat kul ;-)
Nere i vänstra hörnet står mitt provisoriska fågelbad (hur bra blir det med tre katter som också bor här...). Fjärilar blir förresten också törstiga ibland.
Kom till sak, jo. BAKOM astrarna finns ngt vitt. Det är markduk. Under markduk är det papp.
Snett till vänster växer en buske jag aldrig får ordning på. En Forsythia. Tror jag. 
Framför den, på markduken, vill jag göra en rabatt till Fänrikarna!
Och - en framtidsbild tagen våren 2013 på hur det ser ut då:
Jag grepade bara upp Fänrikarna och lade dem rakt ned plus extra jord och täckte med halm. Tro't eller ej, våren 2013 kommer de upp! Allihop! Sicka överlevare.....
Vi skall köpa nån sorts mursten för avgränsning.
Så långt har jag kommit idag. I tankar, funderingar, planeringar.............
Tack för idag!


16 juli 2012
Jaaa, då är mitt efterlängtade STENPARTI färdigbyggt!! Fattas naturligtvis fler växter samt kanske lite mer stenar hit och dit, men grunden är KLAAAR!!!!!! :-DD

Vi börjar från början. Jag startade den 11 juli detta år (så klart...) och här kommer bildserien:
Jag tänkte som så; Ta dig inte vatten över huvudet! Men gör inte heller för litet, för då kommer du att ångra dig sen. Ok, sagt å gjort, jag började grepa ur ett dike, en markering var gränsen skulle gå. Se ovan.

Sedan lade jag dagstidningar på "hela alltet". ÄVEN RAKT PÅ GRÄSET UTAN ATT ENS GRÄVA BORT GRÄS-SVÅLEN och även nere i det lilla "diket":
 Det blåste rejält, så mycket små-sten behövdes för att hålla tidningarna på plats...

Tidningar och ganska grovt grus (det var det vi hade hemma) i "diket"/gränsen:

                           

Efter att ha rundat första svängen kom jag, oproffsigt nog, på att det är nog bra att ha markduk i diket/gränsen också....
  Ju längre nedåt jag kom (det sluttar åt det hållet jag är på väg med markduken) desto större stenbumlingar måste jag få tag på för att kunna hålla en någotsånär jämn yta...
 Och naturligtvis blev det så att jag, allteftersom gränsstenar skulle på plats, fick grepa ur ett bredare "dike" än vad jag gjort från början. Detta för att stenarna skulle få bra plats och kunna "sätta sig" ordentligt:
 Efter att detta var gjort fick jag börja jobba mig på att lägga dit markduk. Jag gjorde alltså detta efteråt att vissa stora stenar var på plats inne i själva partiet. Jag ändrade mig mitt uppe i arbetet....! Ovanligt? Njaee...

 Och sedan på med det grova grus som vi hade hemma:
Ett lager grovt grus på tidningar och markduk (VIKTIG NOT 2 år senare!!: Använd ALDRIG MER MARKDUK på andra ställen än t.ex. gångar o.dyl där inget ska växa!! Växternas rötter klarar inte att tränga ner igenom och de får svårt att överleva. Möjligen att taklök och kaukasiskt fetblad klarar sig med inga andra! - man lär så länge man lever...) och sedan en egenhändigt blandad vanlig "simpel" planteringsjord med rejält med stenmjöl och en hel del lecakulor. Ett lager strös på till att börja med:

Nedan, jordblandningen är på och jag har vattnat en gång:
 Stenarna är också väldigt bra att trampa på så att man kommer åt inne i partiet ;-)

Nedan; de stenpartiväxter jag hade i kruka är nu äntligen planterade!!!
 Högst upp i vänstra hörnet står tre stycken Strandtrift; två rödbladiga med röda blommor (har blommat färdigt nu), det är de mörka "kuddarna" och till höger om dem, längs med muren växer en vanlig strandtrift med vita blommor (blommar för fullt). 
Nedanför strandtriften, hitåt, har jag satt en bergsnejlika (som också slutat blomma nu).
Sedan är det diverse olika taklökar utplacerade som jag ej har namnen på.
Närmast toa-stolen satte jag Kärleksörten jag fått av Riitta-kompis. Jag hoppas verkligen den klarar flytten! Den hade grövre rötter än vad jag trodde! Vi håller tummarna!!! (Viktig not 2 år senare!: Jag minns ej om jag klippte upp ett hål i markduken åt Kärleksörten men den har haft det kämpigt! Aldrig mera markduk till rabatter och andra planteringar. Tidningar räcker, de förmultnas).
Närmast hitåt ligger det någonting "kuddigt" och lågt längs med stengränsen...Ja, det var alldeles för grunt för att kunna plantera något där...men så kom jag på, att på lecablocken som står som "ovan-gräns" växte det mossa och taniga kaukasiska fetblad...Jag drog loss "kakan" från lecablocket (inga större problem) och bara lade ned den där den ligger just nu. Kan den växa på ett lecablock så lär den ta fart utav bara helsicke nu! Bara det inte blir för mycket så att de tar över.
Ormarna har en egen historia (om ni ser dem, 3 stycken). Det sägs att skator gillar taklök...
Jag gillar skator! De finns där vi bor och jag är bara glad för det.
Men de ska ge fan i mina taklökar!
Det sägs att skator inte gillar ormar.... så...
Det är hela tanken med ormarna :-)
Nåväl. Spännande fortsättning följer! :-)) 
Måste dock tillägga....
Två riskfaktorer återstår. Stenpartiets STORA fiender...:

Alltså....två "fina damer" som inte kissar var som helst som gubben Mañana gör (som ju inte är mycket bättre: bara sprutar ut sitt kiss så högt han kan!). Nej, skall man kissa och/eller bajsa så är bästa platsen ÖPPEN JORD!
:-((((( 
Jag måste alltså täcka de friare ytorna på olika sätt (fler stenar, kompostgaller, plankor etc) tills jag fått skaffat fler växter. Synd, för det ser så fult ut...

Så här ser partiet ut 4 augusti 2012:
Några fler växter har tillkommit. Samt en ängel....
Fortfarande ser det stökigt ut men jag säger också fortfarande att det beror på att det ligger fler stenar än det skall göra (katterna...). Så fort allt fått "satt sig" och förhoppningsvis tagit sig och spridit sig så skall ju alla överflödiga stenar bort.
Just nu väntar jag mest på att Kärleksörten skall börja blomma... 
Här nedan är iallafall fina foton på "Narrenkappe", en mysko växt som trivs i stenparti och som finns längst bort, närmast toastolen:




Det är inte bara jag som bygger här hemma:
Den gamla stenmuren håller på att rasa. Vi har funderat på flera olika alternativ i flera år.
Men nu fick det bli så här. Den gamla muren får vara som den är. Så bygger vi en extra mur några dm ifrån, som förhoppningsvis skall kunna stå emot eventuella "ras" från den gamla....


23 juni 2012
Här pågår arbetet med rabatten jag så länge, länge varit missnöjd med...Det är denna plats som skall bli stenparti, har jag tänkt....
 Vårlökarna är upptagna och skall jordslås någonstans. Sen återstår Höstastern och Gullvivorna... 
Vårlökarna hamnade längs med husgavelns södra sida, efter sockerärts- och rödbets-sådden:
Ganska så omild behandling blev det så vi får väl se om de klarade av denna flytt. Det märker vi nästa vår. Alltså 2013.
Och Höstastern fick också en ganska omild behandling när jag skulle få upp den. Rötterna gick av på flera ställen så det blev liksom många astrar av en enda... De fick en spontangrävd (med grep, ej spade) rabatt bakom temyntorna (eftersom jag tror att astern lär växa sig hög över myntorna fram i höst - om de överlever vill säga...)
Först undan med lite ler-aktig jord (faktiskt) på med lite papp som ska täcka ogräs. Sen på med vanlig "simpel" planteringsjord. Sen skar jag ut hål i pappen och stoppade ned astrarna i varsitt hål. På med markduk och sedan strödde jag lite stenmjöl i hålen och på duken:
Till sist på med jord och grus:
 
 Förhoppningsvis KLART! Nu får vi hålla tummarna!
Mer varken hann eller orkade jag göra denna dag. Hade åkt på en värsta förkylning så jag fick ta det lugnt! Dessutom tog allting en väldig tid. men jag är nöjd med vad jag hann med - det känns riktigt bra =)


26 maj 2012
Så här fina är 2 av våra Libbstickor idag:

Har faktiskt ett gäng Libbstickor... Sparade frön från en planta utifrån som växte vid ett museum. Sådde i små krukor inomhus och herregud vad libbstickor det blev!!! Visste inte vad vi skulle göra av dem! Försökte propsa på folk med trädgård ett gäng (och även de som inte hade trädgård men balkong). En del lyckades vi kränga men ett antal plantor blev kvar här...och VAR skulle jag plantera dem?
Ja det fick bli lite här och lite där. Någon klarade sig inte men resterande 8 har vi kvar, planterade på lite olika ställen runtom. Dessa två på bild tror jag är de som växt till sig kraftigast men de andra är inte långt efter.
Jag har idag också tagit en del blad från en planta som jag lagt på tidning inne för att torka. För första gången på våren (som de ju säger att man skall för att få bäst smak) så detta är något helt nytt för oss ;-)
Ja, absolut. Hela tiden...;-)
Ovan Libbsticke-blad på tork för att ha i goda grytor.

20 maj 2012
I väntan på utplantering... 4 st Jättedaggkåpor som jag tänkte plantera i "Hopplösa slänten" men jag har tvivel och funderingar och kan aldrig bestämma mig....
Gräslöken fick också en större kruka men den får stanna kvar där.
Daggkåporna däremot....det fanns nämligen bara 4 st kvar när jag var på växthuset och kikade runt. Tänkte: oj, vad folk handlat daggkåpa! Bäst att sno till sig dessa "sista" medan möjlighet finns... Men nu står jag där utan färdigt land åt dem....

Här är "Hopplösa slänten":
Skogen och en gammal syrenhäck längst bak. Till vänster har jag börjat täcka för en rabatt som jag fortfarande är osäker på men som delvis skulle innehålla taklökar i mängder, hade jag tänkt..... (obs, ändrat! Jag gjorde ju ett stenparti istället på en helt annan plats....Det fick bli daggkåpor däruppe istället , syns ej på bild, åt höger...). Resten är bara kört över med röjsåg på tråd och här växer allsköns gräs mest och här blir så igenväxt och tråkigt på nåt sätt och jag trivs inte med den slänten alls. Dessutom kryper det successivt nedåt mot - där jag står och fotar - och där gräsmattan tar vid. Vill inte ha det hitåt. Vill ha bort det.
Det blir också ett rent helvete att försöka sig på att börja gräva. Grästuvor som är flera decimeter höga och allting här har ju fått växa ifred år ut och år in.... Funderar på att lägga en presenning över och låta allting vara något år...?
Här nedan syns vad jag håller på med till vänster om och strax nedanför "Hopplösa slänten"... 
Och så fucking skräpigt det ser ut och det är det också. Vill så gärna få nån ordning här... :-(
Stocken/stammen ligger som ett slags stopp. Hitom den växer två stycken Libbsticka, sedan släntar det av nedåt med allsköns växter, mest vilda ganska fina blommor, Vintergröna och Penningblad, 4 buskar Stephanandra och en himskans massa vilda smultron. Rakt framför står en risig (misshandlad av mig?) buske: Forsythia som jag aldrig får nån ordning på och sen kommer kompostbingen som vi skall flytta på och där är det tänkt att det skall bli ett stenstopp på rabatten som ännu inte finns... PUH!
Jag har täckt med plastsäckar och med kartong och sen sågspån och annan "bös" från vedklyvning samt lite grus och stenmjöl. Är ju långt ifrån färdig, som det syns.... Är lätt förvirrad :-(
En annan vinkel, samma tråkelitråkplats som jag vill få fiiin...
"Uppifrån":
Skulle dessutom behöva vara ledig för att hinna med.... Ja, det syns kanske hur knöligt det är och hur knölig marken är och svårjobbad. Jag gnäller mycket nu, hör jag, men känner att jag har fog för det :-P
Så det så.

13 maj 2012
Var på Pingstkyrkans loppmarknad igår och det är bara knappt sant vad jag fann....
Alltså....en till!! Vilken sort är det här nu då :-S
Färgen är som gul lök men inte hatten, tycker jag. Har fått lite olika förslag, som t.ex. pumpa? Melon? Jaaaa, jag vet inte. Så länge får det bli "Grönsaksfrukt", "Problembarn" :-P
Men en pojke är det, det syns lång väg.
Tänk er honom ihop med gänget jag hittills fått ihop. Bild kommer! 

Gänget ja.... 3 augusti 2012 sprang jag på ett litet sött Fröken Päron:
 Nu är de fem medlemmar :-)
Räknat från vänster till höger: Herr Banan, Fru Pumpa, Fröken Björnbär, Problembarnet (för att jag inte lyckats identifiera 'honom' än) och lilla Fröken Päron....


Idag såg jag ytterligare en riktig överlevare hemma på tomten:
Guess what? 
Smultron. Smultronblomma. Smultron från skogen som bara vandrat in på tomten som en riktig överlevare/marktäckare/godisgivare/you name it! Välkommen :-)
Här sticker hon upp under vår planterade Libbsticka. Bara ett av många ställen !

Nu har jag köpt en Dragon- och en Rosmarinplanta på ICA och planterat om dem. Har en förhoppning om att dragonen skall överleva vintern...

Och vitlöken idag....
Växer sig stor! Redan. :-S
De gula topparna befarar jag är frosten som gjort men jag hoppas att de klarar sig ändå! 

Och lilla Rhododendron Scarlet som redan börjat blomma! Mamma Mia, får täcka den varje kväll för här har vi fortfarande minusgrader på nätterna....(13 maj)
Återigen bestämmer Blogger hur bilden skall ligga. Denna ligger åt fel håll och jag kan inte påverka. Grrr...
 

Apropå tomten så läser jag även denna:
 Mer om denna bok vid ett senare tillfälle. Klockan är mycket, skall tyvärr upp med klockan imorrn.

6 maj 2012
Svinkallt!!!! Och minusgrader flera nätter i rad... Hoppas att växterna klarar sig. Speciellt taklökarna jag satt ute...
 Jaaaaaa, fråga mig inte varför Blogger envisas med att plötsligt vända bilderna åt fel håll??!
Nu har jag försökt flera gånger att få in bilden rättvänd, men det går tyvärr inte.
Nedan en test att sätta en taklök på/i den gamla stubben...Har läst att det skall funka så vi får väl se. Spännande!

Och min Hosta "Blue Mouse Ears". Måtte den klara frosten...!


 Och så här ser min Daggkåpe-rabatt ut idag
Har inte hunnit med att klippa gräset än som ju syns. Stubbarna ligger mest där som dekoration, vet inte riktigt hur jag skall få till det just här. Maskrosorna får definitivt vara kvar. Jag ser att humlor, bin och fjärilar har inte så mycket mat just nu, det är inte många växter som blommar än och då kan maskrosorna vara en lite räddning för dem =)

Ormöga har dock blommat ett tag nu (fotot taget 6 maj). Växer i gräset, granne med daggkåporna:

Mystisk växt:
Än så länge. Nu har jag iallafall fått fatt i den i tid! Vi har nämligen fått den av mannens arbetskamrat för flera år sedan. Naturligtvis sa han vad den hette men det har vi ju självklart glömt. Jag satte den då på måfå nära väggen till vårt gamla uthus ("fryshuset") och den har tålmodigt kommit upp varenda år och blommat med en söt liten blå blomma. Jag har inte skött om den på något sätt, möjligen lite vatten under torra perioder när man ändå vattnat vinbär och smultron, som också växer runtomkring där. Men nu, detta år, tog jag upp den med spade så fort jag såg att den kommit upp. Nu hoppas jag att den skall ta sig ordentligt och jag skall - när den blommar - ta reda på vad det är för något och sedan ge den bästa tänkbara =)
 


29 april 2012
Våren har kommit på allvar, tror jag...
Både pärlhyacinterna och humlorna har vaknat till ordentligt nu. Våren har varit lite seg. Kylig och blåsig. Ostadig med andra ord, men man hänger med lättare, känner jag. Men när allt börjar vakna till liv går det väldans fort! Så då hänger man inte med ändå!
Nedan rishög och vårblommor på tomten:

Jag fick också syn på ett liv under en liten rishög...:

Jag ville hjälpa den på traven lite...och: TA-DAA!
Rabarbern!!! =D

Och nu skall här sås LUKTÄRT för första gången! I hemgjorda tidningskrukor:
 Med hjälp av ölburken i bakgrunden...tidningspapper, fröer och maskeringstejp. Första gången jag testar. Fem frö skall jag så och de ligger i blöt just nu och väntar på morgondagen. Googlar och läser som en liten blå om denna lilla växt och försöker göra någotsånär som det tipsas om här o var. Får se om jag lyckas... ;-)
Samt 8 st krasse :-)
  Sedan åkte allt ut i ladan i "boxrummet" som lär hålla bra grader. De skulle tydligen gro ljust och svalt. Svalt är det men så värst ljust vet jag inte.... Har bara ett fönster därinne men jag ställde dem där iaf så får vi se.

Lärken skjuter MASSA skott!! Och har så jättefina kottar =)
 Mina penséer satta i kruka och korg...


 
Kom även hem med en snöflinga (Sutera cordata) som fick en ampel att hänga i vid vår ingång till huset som ju är norrsida. De skall tydligen klara en sådan placering.
  

Äntligen SOL och SNÖÖÖ!
2012.
Tänk att det är januari och INGEN snö och INGEN sol (i princip) på hela-halva hösten och förvintern. Men NU SÅ!!

2011.

Älvorna dansar....utanför vår tomt:
...västerut...
Det är oktober nu...

En ny kompis ansluter sig till mat-gänget:
Hahaha, sååå roligt! Nu är de verkligen början till ett riktigt gäng. Herr Banan hittade jag 2010 på nån loppmarknad. Var bara tvungen att köpa honom för han såg ju så skön ut. Ett år senare springer jag av en slump på Fru Pumpa och haffar ju henne direkt. Så häromdagen kommer barnen hem med Fröken Björnbär till mig! De hade hittat henne på en loppmarknad och visste att "Go Bananas and Pumpkin" fanns hemma så de var suveränt smarta nog att haffa henne på direkten. Jag är grymt tacksam för detta! Denna söta lilla fröken hade jag aldrig ens kunnat föreställa mig skulle finnas... Hm...hur många sådana här finns det egentligen???
Kul!

Världens minsta "gran"...
...upptäckte jag nyligen, som slagit rot i våra torvblock hemma :-)
Ja, nån gran är det ju inte. Gissar på nån sorts ljung.

ÄNTLIGEN!!!
En REGNTUNNA!!! Som vi letat... Och plötsligt sprang vi på en på Harald Nyborg. Den liksom bara stod där! Med avtappningskran och allt :-) Så nu har vi en härnere vid altan och en uppe vid Fryshuset (dock utan kran dessvärre). Så gott att slippa springa med vattenkannan upp och ned i omgångar. Det blir ju nog med spring ändå, menar jag. 10 liter vatten i en vattenkanna förslår ju inte särskilt långt... Heja regntunnan!

Här får den gamla apeln agera klätterstöd åt div fröpåsefrön
Och där finns även gräslökskrukor och smultronkrukor och en stackars nyponros jag inte hade hjärta att slänga...

Så här lummigt å stökigt har vi det...
I juli månad.

Oreganon har gått i blom så sakteliga:
20 juli. Och Lavendeln som syns lite dåligt till höger. Välkomna nu, alla humlor, fjärilar, bin och andra insekter :-D

Inget ont som...


...inte har något gott med sig:
Varje år plockar vi brännässlor på tomten - men vi lämnar också större sjok lite här och var åt olika sorters fjärilar som behöver just nässlor för att lägga sina ägg. Vi knör ner dem i en vanlig hink (inte fjärilarna men nässlorna XD), så mycket som bara får plats. Sen fyller vi på med vanligt vatten ända upp och så får nässlorna ligga och dra. Alla gör olika men vi låter dem ligga i veckor. Rör om då och då med en stör eller kraftig pinne. Sila bort nässlorna och man har ett fullgott gödselmedel åt sina växter! Och detta måste dessutom spädas 10 ggr upp!
1 dl gödselvatten och 1 liter vatten.
Man behöver aldrig mer köpa näring :-D
På bilden ovan syns de "näringsutsugna" nässlorna i den gröna hinken, gödsel-extraktet i den röda, som jag skall hälla över i dunken bredvid.
I den gröna vattenkannan finns utspätt och färdigt gödselvatten.
Om jag har 10 liter ren nässelgödsel så innebär det att jag har 100 liter näring!
HEJA NATUREN!!!!
Så: inget ont som inte har något gott med sig...
Dessutom icke att förglömma: brännässlor är många fjärilars barnkammare!
Så vill vi ha fjärilar? Låt då nässlorna vara i fred (iallafall en del).

Hustomten skyddar veden mot allt. Utom ras:
Jag byggde ett litet vind-och nederbördsskydd åt honom så att han kan få vara i sitt esse ;-)

Färdigt för tändved! :-)
Tändvedshemmet



Mitten/slutet på juni
Flugsnapparen har flyttat in, det gillar vi!!

Flugsnapparfotona tagna av mannen i huset ;-)

Kaukasiskt Fetblad blommar nu :-)

Den här växer på berg och stenmurar hemma hos oss, sprider sig precis vart som helst och det får den gärna göra. Har alltid gillat fetbladsväxter så länge jag kan minnas. Planterade några även i fd Kirskålsslänten och den sprider sig tillsammans med Penningblad, Stephanandra, Vintergröna och en del andra marktäckare.

Välkommen till min Stäppsalvia!! :-D
Nässelfjäril.... Jag har faktiskt saknat dig...


Sommarfågel... på danska  (fjäril, alltså)  :-)

Och nässlor har vi väldigt gott om så det borde vara en riktig barnkammare för dessa...

Älskling är duktig på att bygga :-)


 Äntligen skall all vår tänd-ved (spillet från vedhanteringen) få ett RIKTIGT bra bygge att torka i. Och snyggt kommer det att bli också, garanterat. Och hållbart mot tung snö, får vi hoppas.

No comments ;-)
 Lägg märke till: dessa är alltså inte odlade. De kom från skogen och trivdes här. Trivseln
är ömsesidig. Oups - det bidde visst kommentarer ändå... ;-)           

GULT!

Marktäckande Penningblad :-)))

Liten överblick mot "Fryshuset"...
Vi donar o grejar med än det ena, än det andra... Högst upp bredvid vårt sk "Fryshuset" (hade ett extra frysskåp där förut, därav namnet...), växer purjo i två pallkragar, vitlök i en och rödbetor i en. Nedanför växer potatis, bondböna och sockerärt i 2 kragar...
Men för övrigt, buskar skall klippas ned och den "mörka" platsen som skymtas bakom den vita högresta Fingerborgsblomman, är tänkt att göras om totalt, att skapa något där för som det är nu är det total anarki och värsta grästuvorna så att man knappt kan gå där utan att vricka vaderna av sig :-(
Och ändå är det just där vi går höst-vinter-vår för att komma åt våra fågelmatare... Nä, jag vill göra om, hitta på nåt.

                                           JAG :-)


Köpt på Tradera:
Temynta (Monarda didyma) :-) Och de bör komma i jord så snart som möjligt. Har läst att Temynta drar många olika insekter - sådana vill jag ha. Dessutom ser de roligt/snyggt rufsiga ut i blomman vilket ju bara är en bonus.

Äntligen kom de i jord!:
Och se så bedrövliga de ser ut, temyntorna. Hoppas de tar sig. De fick en av Tagetes-lådorna (Tagetesen hamnade hos morötterna) att bo i. Sen har jag tänkt att ställa en pallkrage "runt-om" med bl.a. Backtimjan i. Planer, planer...
Så här skall hon, Temyntan, se ut i full blomning:
Dessa fick jag tag i på Wäxthuset :-) De står nu i pallkragen och bakom backtimjan. De andra, "Tradera-temyntorna", lär väl inte blomma förrän nästa år...? Men visst är de tjusiga?! Gillar verkligen detta rufsiga lite anarkistiska utseende :-)
Så här såg det ut 16 juli. Förhoppningen är ju att temyntorna växer och blommar så det knakar och att även Backtimjan gillar läget och sprider sig. Insektsrabatten...
Den blå grodan hittade jag på "Yesterday" i Trollhättan. 20 spänn.

Just det, backa bandet! Här BÖRJAR jag (110703):
Tidningar och papp i botten, stenar för att stoppa "utflöde" av jord, sedan en skottkärra grus ovanpå...

Och så billigaste köpejorden.
Se inte det fula bildäcket... Det skall bort, vad det lider, men INTE praktveronikan som växer däri...

Och resultatet för nu:
Fyra plantor backtimjan (också insektslockare!) med grus runtom och en del "rest-ved" från förra årets vedhuggning som vi inte hann med att "hugga" ned till tändved som vi brukar.
Varför "rest-ved" DÄR?
Finns bara en anledning: KATTERNA som älskar att krafsa i nylagd jord!!! Tänkte först att jag var tvungen att lägga/pussla dit kycklingnät. Men så kom jag på att använda detta istället. Kanske funkar mot katt-krafs lika bra? Isåfall slipper jag jobbet med nätet. YES! 

Vårtörel snart utblommad, slutet på juni:

Snygga färger!

Mitten av juni 2011:

What is THIS?
Upptäckte den i gamla Kirskålsslänten. Eftersom vi intensivt, konsekvent och obönhörligt rensat bort varje synbart Kirskålsblad som dykt upp så har denna snygging kommit bara så. Måste vara odlad på plats innan jag flyttade hit. Men VAD ÄR DET??
2013-06-03: Jag gissar på Toppklocka!

16 juni:
Vitklöver, vitklöver. Vackra, nyttiga...och en del av vår "gräsklipparmatta" just nu. 
Hinner inte med allting för tillfället. Ved, ved, ved... Högsta prioritet!
Erkänn vacker :-)

Iallafall så har Penningbladen (Lysimachia nummularia) kommit i igång nu med sin blomning :-)
Krypande, marktäckande, fint solgult-lysande...

11 juni:

Jag hittade nåt fint på Rhododendron idag. Tanken var att jag skulle fota blomman men så fann jag denna istället!:

Och närmre:

Denna jättesöta lilla bagge har jag kollat upp vad den heter: "Humlebagge" (Trichius fasciatus) och HUR kan jag veta det??
Jo, det är tack vare denna superbraiga sida: http://www.entomologi.se/ ("Alla dessa småkryp!"). Bara ett tips :-)
Den här söta baggen gillar pollen och är inget s.k. "skadedjur".
Nu kan jag ju inte hålla tyst då (som vanligt?):
"Skadedjur"...Hahaha! Det ordet skall ju komma från en människokäft! Vilken art är inte det sanna skadedjuret? EGENTLIGEN??

10 juni:
Smultron på G!

Och färdiga också! Våra härliga skogssmultron som valt att bosätta sig hos oss, invandrare från grannen (=skogen) =D


4 juni 2011

Äntligen bestämde jag något ang Libbstickan (Levisticum officinale)  ....
Absolut ingen optimal lösning men....en lösning. Problemet är att jag dels har ungefär 30 Libbstickor kvar att plantera och jag vill bara ha EN men jag kan inte döda något som lever och inte lider (med viss modifikation då...) och jag har inte hunnit/kunnat gräva någon rabatt precis för denna planta. Den som läser detta och vill ha, den får ;-)

Inte mycket för världen just nu - 5 juni 2011 - men blir väl så småningom förhoppningsvis.
Den som gillar matlagning och har en liten ute-plätt skall definitivt skaffa sig en Libbsticka!

Bild nedan är nästan 1½ månad framåt i tiden, närmare bestämt 16 juli 2011.
Det händer grejer! Men eftersom jag haft svårt att bli av med mina Libbstickor så har en kruka med 3 plantor hamnat ute på ett gärde, en hamnade hos smultronen vid Fryshuset, två hamnade längs med vinbärsbuskarna, en nere hos Klippstånds (som jag ännu inte fotat och lagt in här) samt två längs med häcken vid "gräsmatte-veden". Ett gäng är bortgivna till kompisar.
Och ÄNDÅ har jag 3 plantor kvar! I hink...

Jag TYCKER FAKTISKT de är fina!



De finns på tomten =)
Maskros (Taraxacum officinale)

Och här sitter Orvar på ett torvblock och mår.
Orvar fick jag utav P's dotter som förstått att jag gillar grodor. Jag tackar så jättemycket för denna så glada groda! Han ser ut att stortrivas...
Dessa härliga torvblock, förresten, förtjänar en egen sida här på bloggen men det får isåfall komma vid ett senare tillfälle, just nu räcker inte tiden till men K.F.G.* ang. torvblock om inte annat!
(*Kolla Fuckin' Google)

Grodan Gottfrid gottar sig hos gräslöken:

Och så har vi Olivia som försöker få lite skugga under Höst-astern :-)

Sen har vi min favorit (fast man inte skall favorisera när det gäller dessa känsliga små varelser), men det är jag noga med att inte visa av hänsyn till de andra:
Han har fått sin favoritplats också. I skuggan hos Skuggbräcka.
PS. Vad gäller fotografering måste jag lära mig att ta bort störande element i bakgrunden...)

Början på juni:
Låt mig få presentera...:
Kalanchoe daigremontianum
Med bebisar....
Hon har fått komma utomhus nu efter innevistelse höst-vinter-vår. Hon är dödligt giftig, läste jag på wikipedia (det skall visa sig att jag tydligen har mer dödligt giftigt på tomten...Mama Mia :$).
Kallas även Livsblad eller Tusenmoder.
Men jag kallar henne för Audrey III - inspirerad av musikalen "Little Shop of Horrors" där den unge floristen döper en mystisk planta efter sin hemliga kärlek. Plantan visar sig vara ett monster... http://www.youtube.com/watch?v=6QmD0UBFoeo&feature=related

Här står hon med både nyfödingar och tonåringar. Och hon säger: "FEED ME!!!"












29 maj 2011

En sån blöt dag...
Denna maj månad 2011, denna vårmånad undrar jag om inte det varit den kallaste maj på länge! Ihärdigt blåsande, låga temperaturer och en hel del regn. Springer ut och gallrar mellan skurarna...rycker kirskål mellan skurarna...täcker med fiberduk som skydd mot krafsande katter >:-( mellan skurarna...o.s.v.

Av denna skönhet vill jag ha fler!
Skuggbräcka (Saxifraga urblum) heter denna.
Skulle vilja ha några fler av denna sorten samt lika många till med vita blommor. Har fått för mig att det skall finnas...? Tanken är att de skall planteras ut nånstans men jag har ännu inte kommit på var någonstans. De vill ju ha halvskugga till skugga så....får fundera på det...

Just nu står den i kruka på altan och verkar faktiskt stortrivas! Och jag med den!
Och kolla! Nu har jag fått tag i en till! Nu får de stå där i varsin kruka och bara trivas (hoppas jag) och den trivseln är väldigt ömsesidig isåfall...Jag gillar verkligen denna planta. Jag slank in på ortens "försäljningsväxthus" och frågade om de hade ngn Skuggbräcka. Med stor tvekan gick tjejen iväg och jag efter henne och se där minsann! EN KVAR. "Ta hit den", sa jag inte men tänkte. Jag sa lugnt och fint: "Jag tar den, du", med ett nöjt girigt leende på läpparna.

Dessutom snappade jag åt mig en Skuggbräcka på Tradera som blev min för 27 spänn ink frakt. Det intressanta med den är att den är en brokbladig individ och den satte jag ned i en nypåbörjad skuggrabatt bortanför altan. Där tänkte jag att den skulle få dela plats med Myskmadra (Galium odoratum) en jättefin vitblommande marktäckande perenn.
Bild kommer. (INTE, eftersom jag ju ändrar mig hela tiden - detta skriver jag nu 2013 och det blev så att skuggbräckorna fick vara där man ser Fänrikarna på bilden bredvid Orvar på torvblocket. Fänrikarna är nu flyttade...har skrivit om det...)


Söt marktäckare som heter...?
Hade varit kul att veta.... Har stort behov av marktäckare och de får gärna vara söta blommiga... :-)
Denna finns på tomten lite allmänt spridd sådär...

Nån som vet? Nån som vet får gärna lägga en kommentar...

Revsuga (Ajuga reptans) hos Fänrik =)
På denna nordliga plats (bild ovan) kommer nästan ingen sol åt, därför blommar den inte, tror jag. Den finns på andra ställen på tomten där den bl.a trängs med Penningblad (Lysimachia nummularia), Kaukasiskt fetblad (Sedum spirium) och Vintergröna (Vinca minor) och där blommar den för fullt med små lilablå blommor:

Åsså en inte gör-bra närbild:

Tittar man noga och nära ser den ju ut som en orkidé...

Åsså en inte gör-bra närbild nr 2 på Fänrik:


Spirean blommar...

Vacker när den blommar!
Men jag har stora problem. Kan inte klippning av buskar, får "panik" varje gång det skall ske. T.ex vadå "blommar på/ger frukt på fjolårsskott'?! VAD klipper jag bort?? Vad klipper jag ända ner och VAD lämnar jag t.ex 1/3 av kvisten? Alltså, jag pallar inte detta, jag fattar helt enkelt inte. Varför jag blir så knäckt av detta beror ju på att jag bryr mig...Jag bryr mig i busken och vill göra rätt... Jag kan googla ihjäl mig, det hjälps inte för jag är en praktisk människa, inte teoretisk. Plus att jag fegar ur eftersom jag bryr mig för mycket...

Säsongs-slut för dessa individer...(29 maj)
Den ser ut som en manet där den sträcker på sig i ljuset... Eller varför inte komet?

Många nya sköna gula maskrosor (Taraxacum officinale) blir det.... Solöga, Solöga....Är ett mycket vackrare namn, tycker jag...

Kall kall vår med friska vindar. Som stökiga, stöniga, gängliga tonåringar står de där och bara väntar på sol och värme. "Little Princess"?? Nja, jag vet inte det, jag....men så heter de iaf.

Kärt barn har många namn...
Physalis peruviana, kapkrusbär, incabär, guldbär, lyktbär....


Var ju bara tvungen att köpa en planta och testa efter att grannen frestat mig med sin nyköpta växt...
Har aldrig ägt en sådan här förut så det skall bli spännande att skörda längre fram. Den har ju redan fått små frukter:

Oreganon bara väller fram...
...eller Kungsmynta som den också kallas. Är absolut ingen mynta... (Origanum vulgare) på latin. Älskad av mig och humlorna och bina och fjärilarna och en massa andra insekter. Vänta bara tills den växt sig hög och går i blom! Den har några år på nacken och jag ser hemskt gärna att den fortsätter sprida sig!

70-tal, tänker jag


...och de kallas Tagetes, en korgblommig växt från Sydamerika. På 70-talet var jag tonåring och växte upp i ett radhusområde med liten "täppa" där mamma planterade denna växt som var superpoppis på den tiden. Senare sjönk den som en sten i popularitet men jag vill gärna lyfta den igen. Jag vet egentligen inte så mycket om den mer än att den kan hjälpa till att hålla morotsflugor borta och att den är vacker med sin färgprakt. Jag köpte ett gäng för morotens skull, det skall erkännas, men den är ändå en rejält härlig färgklick som jag uppskattar!

Slutet på maj 2011
Så ståtlig vaknar denna helt underbara underskattade...
...Lupin som bosatt sig hos oss av egen fri vilja och som jag bara gläds åt! Många ser den som ett ogräs och jag säger bara: OCH?!? Sen kan vi gärna diskutera detta med människans begrepp "ogräs"...
Humlor, bin och andra insekter bara ÄLSKAR denna vackra växt. Därför gör jag det med. Och visst är den vacker  dessutom =)

Nyplanterad Kärleksört (Sedum telephium) - (fick en liten stickling av min Riitta-jobbarkompis som har ett hur mysigt ställe som helst på Gaddesanna, nära Vänern - den tackar jag för!). När den vuxit till sig och blivit stor blir den som en rund boll som skjuter upp sina röda vackra blommor. Som dessutom insekterna gillar....Jag har redan Kärleksört lite här och var på tomten som fanns här innan jag flyttade hit men de växer på, av mig ogillade, platser som t.ex. uppe i vissa murar så att dessa till slut sprängs sönder. DISLIKE :-( Och de har då rakt inte vuxit i boll-formationer....så...De är kanske gamla sorter...?
Men "rabatten" är verkligen ett Här-och-Nu!!-hopkok....som ju syns...

I bildäcket växer Praktveronika (Veronica austriaca teucrium).  Däcket – för att jag helt enkelt fick en idé. Plantan – för att fjärilar tydligen ska gilla den. Värsta fula rabatt-historia alltihop där. Får väl se om jag orkar göra något vettigare av det hela...
Bakom, på en gammal sockerlåda står två Gullvivor (primula veris)  - (där väntar jag också på att Prins Gustafs Öga (Nemophila menziesii) skall börja öppna sina ögon. En ettåring. Jag skall sluta köpa ettåriga fröer. Fattar inte varför jag fortsätter göra det. Jag vill ju egentligen ha så lite jobb som möjligt, det räcker med grönsaksodlingen, menar jag. Jag vill bara ha Perenner! Kommer jag ihåg det till nästa år?
Den höga växten framför grodan Oliver vet jag inte vad det är och låter den stå kvar för att jag vill veta… ;-)
Praktveronikan nära:

Ja, den höga växten framför Oliver ser idag (11/6) riktigt ilsk och hotfull ut!
 ELLER HUR?! Nästan som Audrey... :-S
Och jag känner ju igen den sen andra somrar, den kommer ju alltid tillbaka varje år men har flyttat sig några meter åt något håll. Och jag VET vad den heter men inte just nu. Har ett minne som en teflonpanna - ingenting fastnar... :-(
En liten vild en, som vandrar omkring här på tomten år efter år som en osalig ande. Eller salig, kanske. Stortrivs uppenbarligen.

KOM PÅ NAMNET!
Fingerborgsblomma (Digitalis purpurea)  Jag VISSTE ju det. Varför står det så still ibland.
Denna är också extremt giftig, kan vara dödlig t.o.m. Används som hjärtmedicin. Digitalis, ja..
Upptäckte dessutom en likadan fast VIT en bit bort :-)

Vallmo på gräsmattan...
Ståtliga, högresta tar de sin tid på sig att vakna ordentligt. Det har varit (och är fortfarande) en kall vår. När de sedan blommat ut tycker jag de bara blir skräpiga. Men kan bli fräcka objekt för kameran? De fanns här redan innan jag flyttade hit och naturligtvis får de står kvar. Gräsklipparen får allt göra en lov runt dem...   Fotot taget 20 maj 2011:


Och nu börjar det hända nåt...  Fotot taget 29 maj:
Sjuttiotals-färg ;-)

Nu hände det! Bara några dagar senare:




Skönhet för dagen.

Och nu utblommad... (5 juni):


Hagtornsbuskarna blommar nu
Det roliga är att vi fått dem av fåglarna. De måste ha tappat bär i flykten och så vips bidde det en liten buske som växte sig större och större. Och sedan bidde det en till som jag flyttade lite längre bort och den tog sig och blommar så fint den med.
Tänk vad mycket fint man kan få...  Alldeles gratis :D

Snart påsk... och lite mer leeedigt =)
Påsklilja "mini"...


Blåstjärnan (Scilla) dyker oväntat upp under vår Lönn...Ja, man blir glad...den får hemskt gärna sprida sig.


Gissar på Pärlhyacint (Muscari botryoides) ... ;-)

Talgoxe (Parus major).
Strax utanför tomtgränsen växer skogen =). I en tall har vi hängt en stor fågelmatare och denna jordnötsmatare. Hackspettar och talgoxar, nötväckor och blåmesar, gulsparvar, ekorrar och koltrastar och väldigt många fler kalasar här. Vi kan sitta på hustrappen och se dem kivas om vem som skall ha det bästa fröet...


Lärken (Larix decidua) hemma vaknar nu (som jag vann som 3:e pris i en tävling där 1:a pris var en Husqvarna motorsåg....vad hade jag helst velat vinna? Motorsågen, såklart! Vi eldar med ved hemma, sågar och klyver allt själv. Älskar denna vedvärme :)) och såklart alltid bra med en motorsåg. Visserligen har vi två stycken redan men någon i reserv är väl aldrig fel...
Men det bidde ingen motorsåg, det bidde en lärk... Som vi dessutom planterade lite fel. Mer om det vid ett senare tillfälle....


Nu har hon vaknat =)

Ledsen för den lite suddiga bilden!
Ormöga (Omphalodes verna Moench) - inte särskilt inbjudande namn kanske men... En av de tidigare perenna marktäckarna som jag satte hemma för ett antal år sen. På fel plats =(
Hon drar iväg ut mot gräsmattan och "stigen" vi alltid trampar upp när vi går på tomten. Jag vill självklart ha henne kvar (och inte TRAMPA på henne...) och jag vill flytta henne så att
hon får breda ut sig ifred. Får fundera på var, bara!
Ska försöka fånga en bättre bild hur hon växer i förhållande till...., om jag klarar det ;-)

Jo, här kommer bilden, med lilla fröken Ormöga i förhållande till "resten"...:
Sån otroligt dum plats! Vad tänkte jag? Jag tänkte inte.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
2011-04-10

Daggkåpan 10 dagar senare (och lite närmre)...
Daggkåpan! =)
(Alchemilla vulgaris)

Trodde jag aldrig med den övervintringen - i en trälåda på altanen. Hoppas, hoppas den kommer igen!
"En Daggkåpa ville jag vara
och bära daggpärlor klara
i kjol så fin med uddig kant
Det skulle allt vara fasligt grant"... (tra la la la la lala...)
(Majas Alfabetssånger - bokstaven D)

Fortsättning följer! Fler bilder kommer med utvecklingen!
11 juni:


Läste nånstans att Daggkåpan förr kallades för "Kvinnans bästa vän" eftersom avkok på den gav förmåga att ge regelbundna menstruationer, lindra klimakteriebesvär och bota infektioner i underlivet. Häftigt!

2011-04-08
Litet tomtproblem...
Har lite problem med tomten… På ett ställe är den jobbig att klippa gräsmattan på och det lutar ganska mycket. Där skulle jag vilja ha något annat och jag har funderat på att ”anlägga” nån sorts STENPARTI-tjofräs med massa lättskötta växter som jag successivt bygger ut så att vi inte längre behöver gå med gräsklipparen där.
Vad kan man göra annat med denna urtråkiga ”plätt”??
Bilden ger inte ett rättvist intryck mot verkligheten...
Fotot är taget från hus-trappen. Jag har alltså huset i ryggen (husets skugga syns till höger - skuggan till vänster är från vår gamla lada). Stenarna längst ned på bilden är en mur som liksom stoppar övre tomtdelen från att "rasa ner". Muren är byggd sluttande åt vänster på bilden och är ca 110 cm som högst (den del av muren man ser på bilden har den höjden).
Det är inte vi som har byggt den.... Så här var det när fastigheten köptes anno 1998.

Jag tänker: markduk, tidningar, stenar och jord.
Nu är jag inget proffs och inte pengastinn heller för den delen och kanske inte så ”grundlig” av mig när jag får en idé i huvudet. Mitt tänk (som inte är så logiskt) lyder som följer: Minsta möjliga jobb på kortast möjliga tid.
Inte särskilt smart, eller hur…But it's me...

Annan bit plätt som problematiserar. Så här ser den ut i slutet på maj, lite längre ifrån.
Förresten, den vitblommande busken i mitten på bilden är den ena Hagtornsbusken

Vi har satt Kaukasiskt fetblad och 4 st Stephanandra där bl.a. Älskar fetbladen men jag är ännu inte riktigt nöjd med "Stephan"-nissarna. Gillar inte heller att de inte är vintergröna.
Bortanför lönnen och ned mot grinden är ett väldigt tråkigt bergsparti med högt gräs som håller på att ta över....Vad gör man?
Det gula är en vacker Vårtörel (Euphorbia cyparissias) som sprider sig fint:

En enkel liten tålig växt. Jag gillar den. Den växer ganska obehindrat på det magra bergspartiet. Gillar dock inte gräset som tar sig in. In emellan allting.

Vi har också vildkaprifol som tagit sig in över staketet från skogen. Helt okej!
Bild kommer....
Här är det så länge slut på "Tomten"-sidan! 
Hoppsan-saa..... :-)
















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar