måndag 8 januari 2018

Släng ingen mat!

Jag hatar faktiskt att slänga mat
Det tar emot nåt så kopiöst och jag tycker att man kan "anstränga" sig lite och på köpet är man faktiskt smart. Inte bara för att man skall försöka sluta slänga mat som en slags princip utan även att det sparar pengar.
Nu tar jag ost-skalkarna som exempel.
När osten blivit så liten att det inte går att hyvla den mer, då kan man göra så här:






















Riv den och ner med det rivna i någon slags bytta och in i frysen!
Funkar jättebra, håller sig länge och vi använder det rivna oftast till ugnsrätter och liknande där man vill ha riven ost i. Bara att skrapa ur så mycket man vill ha. Kan inte bli enklare!
Eller om man har lust till en varm macka, lägg på lite frusen riven ost på pålägget, in i micron och ta-daa!
Inte för att jag är storm-förtjust i microvärmd mat precis, men nån gång ibland kanske?
Att köpa färdig-riven ost tömmer plånboken snabbt. Bara för att någon annan rivit osten åt en. Det kostar, vill jag lova!
Och...varför slänga?

Här en annan grej som jag kommit på den senaste tiden...När jag panerar fisk: Mjöl, ägg, ströbröd. Hur skall man veta hur mycket mängd av varje grej man skall ha, till den fisken man skall panera?
Jag har i alla fall inte en susning.
Så här har jag börjat göra:
1. Blir det vispat ägg över som inte känns för "geggigt" med för mycket mjöl i, så steker jag upp det som är över tillsammans med fisk-steket och även äter det samtidigt. 
2. Blir det ströbröd över som inte heller blivit för geggigt med ägg, då häller jag det i en skål med lock, in i skafferiet och sparar det till nästa gång jag skall panera fisk.
3. Samma som ovan med mjölet 😁

Förut så slängde jag en massa ströbröd och mjöl. Det gjorde faktiskt ont i mig. Det kändes så fel!
Men så kom jag på detta och det fungerar kanon.










😊

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar