söndag 5 november 2017

Bokashi

Omförvandla och återanvända...
För ett tag sen började vi med Bokashi. 
Det innebär att man gör jord av sitt matavfall. Vår gamla kompostbinge används inte längre.
Detta känns också väldigt smidigt. Maten vi äter kommer ju från jorden och tillhör egentligen jorden: "Av jord är du kommen, jord ska du åter varda".

En enorm resurs! Läser att det ska funka även om man bor i lägenhet. En plastlåda från Biltema, IKEA or whatever. Kolla här (bokashi). Jag har tagit lite text därifrån och "klistrat in" här.
Vi skaffade oss två Bokashi-hinkar med tillbehör: 

1 kg Bokashi-strö: 
Ströet är organiskt material innehållande effektiva mikroorganismer i tre olika grupper. Miljoner stycken i varje matsked. Dessa drar igång en jäsning/syrning så att maten luckras upp. Ingen förruttnelse med andra ord utan snarare konservering. Näringen i matresterna sparas till växterna. Ingenting försvinner, ingen koldioxid eller metan.
Här ovan är det matavfall som vi sedan pressat ihop med en liten medföljande "handpress" och sen har vi strött ut bokashi-strö överst. På med locket och in i garderoben i hallen - ja, vi har faktiskt fixar ett utrymme åt hinkarna där. Hallgarderoberna är bra också med tanke på att det inte är särskilt varmt där. 

Med tiden bildas lakvatten som hinken måste tömmas på lite då och då för att det inte skall börja läcka ut (luktar värsta dyngan, kan jag säga):
Detta lakvatten skall vara en jättebra gödning för växter ute och inne. Den håller sig bra i ca 3-4 dagar i kylskåpet och det är ju inte så lång tid... Jag läste att man ska späda vätskan 1:100 om man använder den till bevattning.
Man kan också tydligen hälla ut den direkt ner i diskhon eller annat avlopp och man behöver inte späda ut den. 

Bokashi känns som ett suveränt och 100 ggr bättre alternativ till t.ex. köpejord!







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar