Fallfrukt som aldrig tycks ta slut. Apeln producerar och producerar, år ut och år in. Jag älskar den dels för att den står lite tokigt...eller är det altanen som "kommit här och kommit"?
Förmodligen det senare.
Katterna har alltid älskat den. Den är perfekt att klättra i.
Jag gillar den också bara för att jag helt enkelt bara gillar den! 😄💝
Den ser dock så eländig ut när man tittar lite närmare:
Jag är lite feg - öh, feg å feg...det handlar faktiskt mer om att jag är rädd om livet och vill inte skada pga okunskap. Det räcker med den skada man tidigare gjort under sina år pga ren okunskap.
Och en sådan här gamling tycker jag skall man vårda extra ömt.
De flesta beskär sina äppelträd själva. Med mer eller mindre lyckat resultat.
Men jag skulle faktiskt vilja ha en expert som kom och gjorde det åt mig. Mest pga att jag är rädd att göra galet intrång på denna gamling.
Hur som helst, detta är ett gåvoträd. D.v.s. den ger gåvor (och jobb, om man vill...):
Jobb å jobb...Jobbet är väl i så fall att dela, kärna ur och skala. Det kan ta sin tid men sen går allt som en dans. Och fort går det 😃
Vill bara som ett tillägg och påminnelse till mig själv skriva att 1,3 kg plockade äpplen blev 860 gram efter urkärning, skalning och borttagning av "fula" delar. Nedan 1,3 kg äpplen:
Tror man inte! Att dessa få äpplen tillsammans väger 1,3 kg.
Och sen efter "genomgång" 860 gram:
Som kokas i endast 1 dl vatten:
Grymt enkelt! Låt koka på svag värme ca 20 min tills bitarna blir mjuka och sen stöter man dem lite med en potatisstöt (och låter en och annan bit fortsätta vara bit, så att säga). När man är nöjd blandar man i rörsocker (1-1½ dl) och vaniljsocker (äkta, ca 1 msk?).
Klart!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar